2 C
București
vineri, 1 decembrie 2023 - 1:09
No menu items!

Kovesi: Năstase, judecat într-o lună pentru muniția deținută ilegal

spot_img

kovesi nastase

Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a afirmat luni seară, al B1 TV, că fostul premier, Adrian Năstase, „beneficiază deocamdată de prezumția de nevinovăție” în dosarul privind deținerea ilegală de muniție și consideră că ancheta nu va dura „mai mult de o lună”. Kovesi a spus că procurorii sunt acum în faza de strangere a probelor pentru a putea înainta dosarul instanței.

„Nu este o anchetă complexă, nu presupune super expertize și foarte multe activități de urmărire penală”, a mai precizat Kovesi.

Kovesi a explicat cum s-a ajuns la deschiderea acestui dosar. „Cu ocazia cercetării la fața locului, pe tentativa de sinucidere, procurorii au făcut cercetarea la fața locului, colegii au sigilat un fișet în care erau armele pentru care se deținea permis de port armă iar când s-au prezentat polițiștii și au făcut control cu fiecare armă cu muniția găsită, au găsit această muniție în plus, ea nu era trecută în permisul de port armă, ceea ce înseamnă că putem vorbi de o prezumtivă faptă penală”, a explicat procurorul general.

În cazul în care acesta va fi găsit vinovat în acest dosar, procurorul general a explicat că „singurul lucru care schimbă calitatea în cazul în care va fi condamnat, putem vorbi de o situație de recidivă, dacă va fi găsit vinovat, este singurul lucru care apare nou”. De asemenea, Kovesi a subliniat că „starea de recidivă are o influență doar în ceea ce privește individualizarea pedepsei care i se aplică, deci ține de judecător , dacă ai stare de recidivă ți se dă o pedeapsă mai mare sau mai mică, în situația în care, repet, se constată că este vinovat și este condamnat”, precizând din nou că „deocamdată este o prezumție de nevinovăție care funcționează”.  „Chiar nu putem fi acuzați că nu avem ce face, s-a sigilat muniția de către polițiști, s-a găsit în plus, nu putem fi acuzați că am pus noi muniția sau altcineva”, a mai adăugat aceasta referitor la zvonurile cum că tot ceea ce se întâmplă reprezintă cautarea unui motiv pentru a-l condamna pe Adrian Năstase.