5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:35
No menu items!

Kovesi, la bilanțul MAI: Nu am fi reușit să obținem rezultate fără sprijinul colegilor polițiști

spot_img

Procurorul șef al DNA a precizat că polițiștii din cadrul DNA au un rol esențial în activitatea instituției

Kovesi_Laura_SZ 2

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că polițiștii care lucrează în cadrul DNA au un rol esențial în activitatea instituției care a înregistrat anul trecut nu mai puțin de 4.900 de dosare penale.

Nu am fi reușit să obținem rezultate fără sprijinul colegilor polițiști. (…)Aș dori să mulțumesc tuturor structurilor de interne pentru colaborarea de anul trecut, care a fost una bună. Numărul dosarelor declinate de la Poliția Română catre DNA a crescut față de anii anteriori. Am avut o colaborare de excepție cu Poliția Română, cu Institutul de Criminalistică. O provocare comună, pe care am avut-o în 2014 a vizat implementarea noilor Coduri. Împreună am găsit soluții pentru a avea o practică judiciară unitară, pentru a propune modificări unitare.

Cred că e important să spun că suntem instituții cu interese comune și trebuie să ne asigurăm că avem încredere unii în alții. E important să identificăm împreună vulnerabilitățile pe care instituțiile noastre le au. Una dintre ele o reprezintă corectitudinea și integritatea celor care lucrează în sistemul de justiție și apărare națională. Numărul persoanelor cu funcții de conducere din cele 2 structuri, persoane care sunt suspectate de fapte de corupție, a crescut. E important să descoperim și vulnerabilitățile care duc la astfel de situații. Una dintre ele este legătura dintre acești suspecți și politicieni și oameni de afaceri, la nivel local.

Laura Codruța Kovesi
procuror șef DNA

Kovesi a reamintit de problemele legate de recuperarea prejudiciilor.

DNA a indisponibilizat bunuri de peste 300 de milioane de euro. Am constituit în cadrul DNA o structură specializată în care lucrează polițiști care descoperă și sechestrează bunuri și valori.

Un alt element comun îl constitutie creșterea încrederii cetățenilor. De aceea, relația cu mass-media, cu societatea civilă, transparența e importantă. A crescut numărul de denunțuri cu 50%, ceea ce arată și o creștere a încrederii în instituția noastră.

În numele colegilor din DNA, vă felicit pentru rezultatele obținute. Și, pentru că zilele următoare e Ziua Poliției Române, va urez La Multi Ani! Să vă faceți datoria cu pasiune, nu cu patimă.

Laura Codruța Kovesi
procuror șef DNA

R.D.