22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 16:52

Kovesi, judecată disciplinar pentru persiflarea Comisiei „Alegeri 2009” și a Curții Constituționale

spot_img

Laura Codruța Kovesi va fi judecată disciplinar de Secția pentru procurori a CSM pentru refuzul de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare speciale care a cercetat modul de organizare a alegerilor prezidențiale din 2009.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004.

În motivarea acţiunii, s-a reţinut că șefa DNA a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta  în fața  Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial şi de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei.

Totodată, prin poziția publică a procurorului şef al DNA, manifestată ulterior Deciziei Curții Constituționale, a fost afectată onoarea profesională și prestigiul funcției de magistrat cu consecința încălcării dispozițiilor articolelor 4 alin. (1) și 90 din Legea nr. 303/2004, 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, precum și ale articolelor 7, 17, 18 și 20 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.

Andrei Tudor