10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 12:56
No menu items!

Kovesi își face propriul serviciu secret la DNA. Lista cu echipamentele de filaj și interceptare achiziționate

spot_img

Kovesi_SZ

Instalată de doar două luni la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Kovesi vrea propriul serviciu secret. În acest sens, cu avizul Ministerului Justiției, a întocmit un proiect de hotărâre de guvern, care prevede înființarea a 50 de noi posturi de ofițeri sub acoperire și de filaj și de ofițeri specializați în recuperarea creanțelor. Înființarea unui astfel de serviciu va costa statul aproximativ 12 milioane de lei (aproape trei milioane de euro) pe an.

“(…)analiza activităţii desfăşurate de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj şi de investigatori sub acoperire, acestea reprezentând condiţii esenţiale pentru a creşte eficienţa activităţii de urmărire penală. (…) Ca urmare a celor prezentate mai sus, se impune înfiinţarea unor structuri proprii de recuperare a creanţelor, de filaj şi de investigatori sub acoperire şi necesitatea suplimentării numărului maxim de posturi al acestui parchet specializat cu 50 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară (Serviciul de recuperare a creanţelor – 20 ofiţeri de poliţie judiciară; Serviciul de filaj – 12 ofiţeri de poliţie judiciară, constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă; Serviciul de investigatori sub acoperire – 18 ofiţeri de poliţie judiciară)”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției.

Potrivit aceluiași document, noii șefi ai DNA nu mai vor să lucreze, în anchete cu ofițerii MAI, care îi ajută și acum în derularea unor astfel de operațiuni. “Lipsa unor poliţişti specializaţi în cadrul DNA impune ca procurorii să delege aceste activităţi către lucrători din cadrul altor structuri, împrejurare care poate limita eficienţa investigaţiilor. Dubla subordonare a acestor lucrători poate afecta stabilirea priorităţilor investigative, îngreunează comunicarea în momentele operative şi creează riscuri cu privire la confidenţialitatea operaţiunilor, în condiţiile în care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri. Înfiinţarea unor structuri proprii de filaj şi de investigatori sub acoperire ar elimina aceste vulnerabilităţi şi ar pune la dispoziţia procurorilor un instrument esenţial pentru continuarea progreselor în investigarea faptelor de mare corupţie”, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului legislativ al noii conduceri a DNA.

La estimarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii au fost avute în vedere dotările pe care le presupune înfiinţarea acestor servicii:

  • un sediu separat pentru serviciul de investigatori sub acoperire
  • aproximativ 20 de autoturisme; tehnică de înregistrare audio – video
  • echipamente IT şi telefoane mobile

Nota de fundamentare

Cu o aproape două luni înainte de acest proiect de hotărâre de guvern, după ce Laura Codruța Kovesi a fost numită la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, această structură a atribuit un contract de furnizare de tehnică de înregistrare și filaj, în valoare de aproape 100.000 de euro. Firmele care vor dota viitoarele servicii de filaj ale DNA sunt Andyteh Concept SRL și T&T Consulting SRL.

Citește aici lista cu echipamentele de filaj și interceptare comandate de DNA