16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 21:24

Kovesi: DNA este o instituţie matură şi îşi îndeplineşte rolul independent de provocările de moment

spot_img

„Cei care lucrează în  DNA sunt profesionişti, curajoşi, cu experienţă în finalizarea investigaţiilor complexe şi pregătiţi să reziste unor presiuni unice pentru sistemul judiciar”

Kovesi_Laura 1 SZ

Rezultatele obţinute în acest an în combaterea corupției și a faptelor conexe celor de corupție au fost posibile „prin efortul celor care lucrează în DNA, efort profesionist şi constant, pentru că, procurorul şef nu poate să facă aceste activităţi singur”, a declarat, miercuri, Laura Codruța Kovesi în cadrul unei dezbateri cu tema „Raportul privind Indexului Sustenabilităţii DNA”.

Kovesi a precizat că „ceea ce poate face în schimb procurorul şef al DNA este să formeze o echipă de profesionişti care să îi împărtăşească viziunea, să stabilească priorităţile, să implementeze mecanisme de funcţionare şi să distribuie resursele într-o modalitate care să permită atingerea acestor priorităţi”.

În decursul ultimului an a existat o reorganizare semnificativă a structurii DNA care a dus la creşterea eficienţei activităţii şi investigarea unor cazuri de amploare, cu impact deosebit în rândul societăţii. Au fost desfiinţate mai multe servicii şi birouri teritoriale, a fost redusă schema structurilor neoperative şi a serviciilor teritoriale neperformante, iar toate resursele investigative au fost canalizate către cauzele de corupţie la nivel înalt cu finalitate judiciară. Au fost efectuate modificări de personal la serviciile teritoriale şi s-a reuşit astfel impulsionarea activităţii acestora. O mare parte a anchetelor complexe din ultimul an, privind parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene şi primari au fost instrumentate şi de serviciile teritoriale

Laura Codruța Kovesi

Șefa DNA a ținut să sublinieze că instituția pe care o conduce „este o instituţie matură şi îşi îndeplineşte rolul independent de provocările de moment”, adăugând că „ultimul an a demonstrat că cea mai importantă resursă a DNA este cea umană”. „Cei care lucrează în  DNA sunt profesionişti, curajoşi, cu experienţă în finalizarea investigaţiilor complexe şi pregătiţi să reziste unor presiuni unice pentru sistemul judiciar”, a conchis șefa DNA.