Kovesi, despre acuzațiile Elenei Udrea: “Suntem imuni la astfel de declarații”

Procurorul-șef al DNA a precizat, marți, la Ministerul Public, că, deocamdată, nu a fost sesizată Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor fostului ministru al dezvoltării

Kovesi_Laura_SZ 2

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat marţi, înaintea bilanțului Ministerului Public, întrebată dacă acuzaţiile Elenei Udrea afectează procurorii, că magistraţii sunt imuni la astfel de declaraţii. Ea a precizat că, deocamdată, nu a sesizat Inspecţia Judiciară în acest caz.

Nu voi comenta niciodată declaraţiile pe care le dau persoanele pe care le cercetăm, nu o s-o fac nici acum. Deocamdată nu am sesizat Inspecţia Judiciară. (…)Suntem imuni la astfel de declaraţii. Ne facem treaba, cred că răspunsul nostru cel mai bun este să continuăm anchetele profesionist, în mod corect şi hotărârile judecătoreşti sunt răspunsul cel mai credibil pe care îl putem da în faţa unor astfel de atacuri.

Laura Codruța Kovesi
procuror-șef DNA

Arestată în dosarul “Gala Bute” şi pusă sub acuzare de procurorii DNA şi în dosarul “Microsoft”, Elena Udrea a postat mai multe mesaje pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare, despre anchetele procurorilor şi denunţurile inculpaţilor. Mesajele sunt semnat cu eticheta “Kafka”.

Kovesi, despre recuperarea prejudiciilor: Peste 310 milioane de euro aşteaptă să fie executate

Întrebată de jurnaliști dacă modelul francez este cea mai bună variantă pentru noua structură care va fi înfiinţată pentru confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, Codruţa Kovesi a spus: “Modelul francez este un mod eficient, prin ceea ce ne arată datele statistice publicate de această instituţie. Noi susţinem orice formulă legislativă sau instituţională care va duce la confiscarea efectivă a bunurilor indisponibilizate şi faţă de care s-a dispus confiscarea“.

Procurorul-șef al DNA a subliniat că este extrem de important ca scopul pedepsei penale să fie atins prin recuperarea acestor prejudicii.

Aşa cum am spus şi la bilanţul DNA, peste 310 milioane de euro aşteaptă să fie executate. Sunt hotărâri definitive care pot fi executate. Dacă această sumă ar intra efectiv în bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul următor sau ar putea fi folosiţi în alte variante. Este extrem de important ca scopul pedepsei penale să fie atins şi prin recuperarea acestor prejudicii care, repet, sunt luate prin hotărâri definitive şi trebuie executate. Astfel, ar putea fi descurajată corupţia, iar scopul pedepsei, care nu este doar represiv, ci este şi unul preventiv, ar fi atins.

Laura Codruța Kovesi
procuror-șef DNA

R.D.

NICIUN COMENTARIU