1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 11:51
No menu items!

Reprezentanța Comisiei Europene nu-i ia apărarea lui Kovesi

spot_img

După Ambasada SUA, și reprezentanța Comisiei Europene spune că nu comentează decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), care a arătat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror – șef al DNA. 

„Nu comentăm asupra hotărârilor instanței naționale. După cum știți, lupta împotriva corupției este un domeniu pe care Comisia îl evaluează în mod regulat ca parte a rapoartelor MCV”, a transmis Executivul de la Bruxelles, potrivit libertatea.ro. 

Reacția vine după ce, tot joi, Ambasada SUA la București, cunoscută pentru apărarea pe care i-a luat-o de fiecare dată Laurei Codruța Kovesi, a transmis că urmăreşte îndeaproape evenimentele, precizând că este vorba de o problemă internă a României. „Urmărim îndeaproape evenimentele. Aceasta este o problemă internă a României”, a transmis, joi, Ambasada SUA la Bucureşti.

Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

„Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Administrația Prezidențială nu a avut nicio e reacție până la ora aceasta, singura declarație a lui Klaus Iohannis fiind făcută înaintea deciziei, când a spus că așteaptă „motivația”, pe care o va analiza și va decide în consecință.

Emanuel Stan