vineri, 14 august 2020 - 19:47

KMG International raportează un profit net de 80 mil. $ pentru 2017

Milionar din imobiliare, reținut după ce și-a violat soția și a încercat să o omoare

Un cunoscut dezvoltator imobiliar din Capitala a fost retinut vineri, de polițiștii de la Omoruri, dupa ce in urma cu o saptamana a vrut...

Revoltați, agricultorii cer demisia guvernului, după ce a redirecționat fondurile promise celor afectați de secetă

Federația Națională PRO AGRO a emis, vineri, un comunicat de presă anunțând că fermierii, prin intermediul Federației amintite, solicită demisia echipei guvernamentale după ce...

Dan Barna: USR nu votează moțiunea, dar ar intra într-un guvern de coaliție

Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru G4Media.ro că USR va vota împotriva moțiunii de cenzură a PSD, dar spune că partidul său este...

Premierul, despre amânarea majorării salariilor în învățământ: „Ca în familie – scad veniturile, nu te duci la cârciumă”

Motivul pentru care Guvernul amână creşterea salariilor profesorilor este prognoza economică pesimistă, spune premierul Ludovic Orban, care a explicat că „E ca într-o familie...

Grupul KMG International (KMGI), acționarul majoritar al Rafinăriei Petromidia și proprietar al rețelei Rompetrol, a raportat un rezultat operational (EBITDA) de 242 milioane USD pentru 2017, cu 20% peste 2016, și un profit et de 80 milioane USD, de peste șase ori peste 2016.

Compania afirmă că aceste rezultate reprezintă un record după 2012, când a început evoluția pozitivă, prin finalizarea programului de modernizare și creștere a capacității de procesare a principalei rafinării – Petromidia Năvodari.

”Anul 2017 reprezintă un punct cheie în evoluția Grupului, nu doar pentru rezultatele record atinse, ci și pentru că am reușit să consolidăm și să transformăm activitățile Grupului  la nivelul unui leader regional. Acum este momentul și suntem pregătiți pentru a trece la alt nivel, să ne concentrăm pe dezvoltarea noastră în România și în bazinul Mării Negre, atât în zonele unde suntem deja prezenți, dar și să ne uităm cu încredere la alte țări și la potențialul acestora de a face parte din strategia Grupului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Principalii indicatori KMGI:

 • În 2012, EBITDA a fost de 79 milioane USD, cu o pierdere netă de 208 milioane USD. Prin implementarea unor măsuri de îmbunătățire a controlului bugetar, dezvoltarea de politici de management al riscului (hedging, impact curs valutar), dar și adoptarea unei strategii de finanțare prudentă, KMGI a reușit în perioada 2012-2017 reducerea semnificativă a datoriilor totale – de la 925 milioane USD în 2012 la 416 milioane USD anul trecut, respectiv 608 milioane USD în 2016.
 • Consolidarea și centralizarea liniilor de finanțare au contribuit și la scăderea de peste trei ori a datoriilor nete (194 milioane USD în 2017) dar și la imbunătățirea semnificativă a fluxurilor de numerar disponibile la nivelul Grupului.
 • Cifra brută de afaceri obținută de Grup anul trecut s-a ridicat la peste 9,5 miliarde USD, în creștere cu circa 36% față de nivelul înregistrat în 2016.
 • Rezultatele au fost susținute de creșterea volumului de materii prime procesate și a vânzărilor de produse petroliere în România și regiune, optimizarea și eficientizarea costurilor de prelucrare, logistice și distribuție, dar și de implementarea unor programe de transformare a activităților curente în vederea reducerii cheltuielilor operaţionale şi creşterea profitabilităţii.
 • Contribuția Grupului la bugetul României din 2007 și până în prezent se ridică la peste 14,8 miliarde USD, din care peste 60% în perioada 2012-2017. Anul trecut, KMGI a virat peste 1,3 miliarde USD către bugetele centrale si locale.
 • Rafinare și petrochimie: KMGI a prelucrat în perioada 2012-2017 32,3 milioane tone de materii prime în cele 3 unități de producție din România – rafinăriile Petromidia și Vega, divizia de petrochimie. În 2017, volumul de materii prime prelucrate a fost în creștere cu 5% față de nivelul din 2016, până la 6,23 milioane tone.
 • Cele trei unități de producție fac parte din compania Rompetrol Rafinare SA, care este deținută în principal de KMG International (54,63% – direct și indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).
 • Retail și whosale: Pe plan local, volumul carburanților comercializați (benzine, motorine, GPL – gaz petrolier lichefiat) s-a majorat de la 1,6 milioane tone în 2012 la aproape 2 milioane tone în 2017 (+7% peste nivelul din 2016), pe fondul unei extinderi a rețelei cu 9% până la 1.028 de puncte de distribuție și 243 de stații GPL auto.
 • Filialele din Bulgaria, Republica Moldova și Georgia au atins peste 4,2 milioane tone de carburanți comercializați în perioada 2012 – 2017. Volumul de vânzări înregistrat anul trecut a fost triplu față de cel din 2012 și în creștere cu 9% față de cel din 2016, pe fondul alinierii la standardele Grupului lansate în 2012 o dată cu introducerea noului concept al stațiilor Rompetrol.
 • Retelele de distribuție a carburanților produși de rafinăria Petromidia în cele 3 state din regiune numărau 215 de stații la finele anului trecut, în creștere cu 20% peste numărul acestora din 2012.
 • Grupul este în prezent cel mai mare furnizor de produse petroliere din Republica Moldova cu o cotă estimată de 48%, fiind în același timp și un actor important în Georgia (19%) și Bulgaria (16%).
 • În România, vânzările totale de produsele petroliere ale Grupului în intervalul 2012-2017 s-au ridicat la 13,6 milioane tone, de la 1,9 milioane de tone în 2012 la peste 2,6 milioane anul trecut (+3% peste indicatorul din 2016).
 • Carburanții realizați de rafinăria Petromidia sunt comercializați pe plan local în principal de Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului, vânzările directe de produse petroliere ale rafinăriei ridicandu-se anul trecut la 482.000 tone, volum similar cu cel din 2016 dar cu peste 60% față de cel din 2012.

V.B.

Portul Constanța Sud – Agigea: Poliția a sechestrat de două ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat în Beirut

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de polițiști, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare...

Vlad Cosma, achitat într-un dosar instrumentat de procurorul Mircea Negulescu

Fostul deputat Vlad Cosma a fost achitat, vineri, în primă instanță, într-un dosar instrumentat de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală. Tribunalul Prahova a decis, vineri,...

Curtea de Conturi, cu bugetul diminuat la rectificare, după raportul nimicitor privind cheltuirea banilor în starea de urgență

După ce Curtea de Conturi a efectuat un control în administrația publică centrală pentru verificarea cheltuirii banilor în starea de urgență, Guvernul a tăiat...

Raport oficial: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE. TABEL

România este pe primul loc în răspândirea epidemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control...

Bani în plus pentru serviciile secrete la rectificarea bugetară

Veniturile bugetului de stat se diminuează, pe sold, cu suma de 289,4 milioane lei, conform proiectului rectificării bugetare. Cheltuielile se majorează cu suma de...