9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:47
No menu items!

KMG International, compania care controlează Petromidia, anunță un profit de 11,4 mil. $ pentru primele nouă luni

spot_img

Grupul KMG International, parte a companiei KazMunayGas, a anunțat pentru primele nouă luni din 2015 o creştere de 11% a rezultatului operaţional şi un profit net de 11,4 milioane USD, faţă de o valoare negativă de 30 milioane USD în perioada similară din 2014.

Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International, a afirmat că performanţele operaţionale şi financiare din perioada 2014-2015 sunt ”recorduri istorice” şi au la bază consolidarea şi optimizarea activităţilor de bază – rafinare, retail şi trading în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, fiind susţinute şi de sprijinul de circa 1,6 miliarde USD acordat de unicul acţionar din 2007 până în prezent.

”În contextul în care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiară, strategia noastră pe termen lung a vizat extinderea şi modernizarea rafinăriei Petromidia Năvodari, dezvoltarea segmentului de retail în România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi a celui de trading în Turcia, Franţa, Spania sau Singapore”, a afirmat Tussupbekov.

Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului un rezultat operaţional (EBITDA) de 136,1milioane USD, în creştere anuală cu 11%. În perioada iulie-septembrie, profitul operaţional s-a ridicat la 54,1 milioane USD.

Pe fondul ieftinirii țițeiului și a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de Grup în aceeaşi perioadă a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde USD la 7,7 miliarde USD.

Cantitatea de materie primă procesată de cele trei unităţi de producţie ale KMG International (rafinăria Petromidia Năvodari, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie) în perioada ianuarie – septembrie a fost de 4,5 milioane tone, în creștere cu 11%.

Vânzările de produse finite (trading, exporturi) realizate de entitățile Grupului către stațiile Rompetrol și partenerii comerciali din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane s-au majorat cu 6%, până la un nivel de 5,6 milioane tone. Peste 36% din această cantitate a fost livrată prin subsidiarele din România, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul prin casa de trading – KMG Trading Elveția și Dyneff Franța-Spania.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional s-au apreciat în primele nouă luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone). Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie primă/an, Petromidia Năvodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare și al KMG International, fiind cea mai mare rafinărie din Romania și una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre.

Rompetrol Rafinare a oprit, pentru perioada 11 octombrie-20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie în vederea desfăşurării reviziei generale programate, ce are loc o dată la 5 ani. Nivelul total al lucrărilor și investițiilor care vor fi realizate în această perioadă este estimat la 77,5milioane USD.

KMG International N.V. deține 48,11% din acțiunile Rompetrol Rafinare SA, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 44,69%.

Pe plan intern, vânzările de produse finite ale Grupului, prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și Rompetrol Gas au atins în primele nouăl uni un volum de circa 1,76 milioane tone, în creștere anuală cu 3%.

Reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol în România este formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stațiidistribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, și 8 depozite (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Șimleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărnești, Onești și Năvodari).