27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:29
No menu items!

KMG International anunță un profit net de 77 mil. $ pentru primele nouă luni

spot_img

Grupul KMG International (KMGI) a anunțat obținerea unui profit net de 77,2 milioane USD în primele nouă luni ale anului, pe fondul unei creșteri cu peste 28% a cifrei brute de afaceri până la un nivel de 6,4 miliarde USD. În perioada similară a anului trecut, profitul net a fost de 12,3 milioane USD.

”KMG International este un grup de companii, care crește stabil de la an la an, indicatorii financiari și operaționali atinși fiind peste rezultatele estimate și reprezentând noi recorduri istorice”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul a înregistrat în primele 9 luni ale anului un profit operațional (EBITDA) de 180 milioane USD*, în creștere cu 24% față de rezultatul consemnat în perioada similară din 2016. În 2016, EBITDA-ul obținut de KMG International a fost de aproximativ 204 milioane USD. Date din raportul financiar:

Rafinare și petrochimie

Pe fondul unei opriri planificate în luna mai a rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, unitățile de producție au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului (+2%). În perioada iunie-septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de țiței.

Din datele preliminare, rafinăria Petromidia a procesat în luna octombrie o cantitate zilnică de circa 18.000 tone de materie primă, cel mai înalt nivel atins de aceasta în istoria sa de 41 de ani. Totodată, rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie au atins în octombrie un volum total de materii prime procesate de 60.000 de tone, fiind recorduri istorice pentru cele două unități de producție.

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari – cea mai mare rafinărie din România, Vega Ploiești – cea mai veche unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri. Compania este deținută în principal de KMG International (48,11%) și statul român, prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să proceseze un volum de circa 5,6 milioane tone materie primă, în creştere cu 4,5% faţă de nivelul istoric obţinut în 2016. În acelaşi timp, compania şi-a propus să comercializeze circa 5,3 milioane tone produse petroliere, din care circa 83% carburanţi auto (benzine – 1,4 milioane tone, motorine – 2,76 milioane tone, gaz petrolier lichefiat – 241.000 tone).

Retail

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat în primele nouă luni ale anului un volum record de circa 2,1 milioane tone carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia, în creștere cu peste 10% față de indicatorul consemnat în perioada ianuarie-septembrie 2016. Anul trecut, nivelul total atins de Grup a fost de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât cel din 2015.

În primele nouă luni ale anului, nivelul total al carburanților comercializați în România prin canalele de distribuție (retail, whosale) s-a majorat cu circa 12%, până la circa 1,8 milioane tone. Rompetrol Downstream a consemnat o îmbunătățire de 10% a vânzărilor prin rețeaua sa de distribuție retail și de peste 6% prin canalul de whosale.

Din datele preliminare, vânzările totale de carburanți în perioada ianuarie-octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane tone cu peste 11% față de volumul comercializat în perioada similară din 2016. În cele 10 luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creștere a volumelor de 7%, iar subsidiarele din Bulgaria, Moldova și Georgia de 12%.

Acestă evoluție a fost susținută de continuarea programelor de extindere a rețelei de distribuție carburanți, finalizarea programului de rebranding al stațiilor Rompetrol, dar și consolidarea brandurilor Hei si Fill&Go.

Recent, compania a deschis o nouă stație in localitatea Câmpulung Moldovenesc, aceasta fiind a patra unitate finalizată în acest an după cele din București (zonele Chitilia și Valea Oltului) și Iași. Până la finele anului, Rompetrol Downstream și-a propus să finalizeze alte 2 noi stații în București și Baia Mare, continuând lucrări de construcție a altor două stații în Sovata și Bacău.

La sfârșitul lunii iunie, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 793 puncte de comercializare (rețeaua de stații Rompetrol, stații Partener Rompetrol, stații mobile Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi). Rețeaua de stații Rompetrol numără în prezent 140 de unități, din care 111 au implementat și conceptul Hei de gastro-restaurant.

Trading

Segmentul de Trading și Supply Chain a consemnat în perioada ianuarie-septembrie un volum total al materiilor prime și produse petroliere comercializate de circa 13,4 milioane tone, în creștere cu 11% față de nivelul atins in perioada similară din 2016.

Conform datelor preliminare, KMG Trading a reușit să obțină în luna octombrie un volum de aproximativ 2,2 milioane tone de produse și materii prime transferate și comercializate, cel mai înalt nivel lunar atins până în prezent de aceasta. Din această cantitate, circa 67% a fost reprezentată de activitățile de trading cu parteneri externi.

Astfel, volumele tranzacționate au atins în perioada ianuarie – octombrie un nivel de peste 15,5 milioane tone (+15%) și cuprind atât materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităților de producție ale Grupului, cât și transferul/vânzarea produselor petroliere către subsidiarele din regiune și parteneri externi.

KMG Trading este unicul operator pentru exportul țițeiului produs de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, dar și pentru derularea operațiunilor de trading pe piețele internaționale.