11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 21:39

Klaus Iohannnis îl vrea premier pe Dacian Cioloș

spot_img

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier. Iohannis a precizat că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

De altfel, informația privind desemnarea lui Dacian Cioloș pentru această funcție a fost vehiculată, încă de marți dimineață, pe mai multe canale media.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. Mi-am format o opinie, o prezint acum. După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră.
  • Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi
  • Este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze peroane suspectate de corupţie.
  • Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor.
  • Partidele au înţeles care este miza şi că este nevoie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Am convingerea că este calea corectă în următorul an, până la alegerile parlamentare.
  • Ţinând cont de toate astea îl desemnez pe Dacian Cioloş drept premier.

La rândul lui, Cioloș a precizat că își va concentra atenţia şi energia pentru a-și forma echipa “atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare”.