Klaus Iohannis sugerează că va respinge propunerea lui Tudorel Toader pentru șefia DNA și atacă din nou Guvernul

Președintele Klaus Iohannis a sugerat, joi, într-o declarație de presă susținută înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că va respinge propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA. În plus, Iohannis nu a ratat ocazia să atace din nou Guvernul și coaliția PSD – ALDE, inclusiv pentru ordonanța pe legile justiției. 

“Confuzia generală creată de PSD  ALDE, de modul în care se legiferează, schimbările pe justiție unde PSD abordează o conduită neașteptată și contrară așteptărilor populației, situația nemulțumitoare a dus la această scădere (a numărului românilor care mai au încredere în UE – n.r.). În evaluarea mea este o scădere temporară și, în măsura în care reușim să ne revenim acasă, să legiferăm transparent,  iar guvernarea să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva lor situația se va schimba în bine,” a declarat Iohannis.

Iohannis a susținut că ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției a fost emisă în mod netransparent, fiind omise avize ale CSM. “Se vede că această coaliție PSD -ALDE și Guveernul lor nu doresc să legifereze corect. (…)Nicio lege nu e retroactivă și nicio ordonanță de urgență.”, a adăugat șeful statului, care a amintit că există deja sesizări din sistem către Avocatul Poporului pentru ca acesta să sesizeze mai departe Curtea Constituțională pe tema ordonanței. 

Alina Florea nu e dorită la șefia DNA

Klaus Iohannis a sugerat, în același timp, că va respinge propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA. “România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta așa ceva. Pentru asta, DNA are nevoie de o persoană competentă, independentă în fruntea DNA, o persoană care să își asume o luptă grea, dificilă, dar o luptă dreaptă. (…)Apar probleme grave în felul în care se aplică procedurile. Avem un aviz negativ în CSM, ce conține lucruri care ar trebui să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu cunosc persoana, nici nu cred că este cazul să o cunosc. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare, după care o să vorbim acasă mai multe.”, a mai spus Iohannis. 

R.D.

NICIUN COMENTARIU