11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:33
No menu items!

Klaus Iohannis: „România este foarte bine apărată”. Șeful NATO, Jens Stoltenberg: „Rusia este agresorul”

spot_img

România este bine apărată, a declarat Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale pe care șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut-o, vineri, la Constanța, la baza militară Mihail Kogălniceanu. Oficialul NATO a reiterat faptul căNATO este o alianţă defensivă, iar scutul de la Deveselu din ţara noastră are un rol defensiv, agresorul fiind în momentul de faţă Rusia.

Secretarul general al NATO a precizat că Rusia este agresorul, iar NATO a demonstrat că vrea doar să apere şi să protejeze. 

„NATO e o alianţă defensivă. Suntem aici pentru a proteja pacea. NATO a demonstrat că apărăm, protejăm, dar NATO rămâne bineînţeles o Alianţă defensivă şi când vorbim despre scutul din România şi acesta este un scut defensiv. Este vorba de ameninţări venite fără aibă nicio legătură cu sisteme ofensive la scutul de la Deveselu. E clar că Rusia este agresorul, Rusia a invadat şi a cucerit o parte a unui vecin, a Ucrainei. Au anexat Crimeea şi continuă să destabilizeze zona şi acum au dus 100.000 militari gata de luptă în zona Ucrainei şi continuă această escaladare. Deci nu este nicio îndoială că agresiunea pe care o vedem vine din partea Rusiei şi trebuie să fim siguri că le oferim sprijinul partenerilor noştri din Ucraina”, a explicat Jens Soltenberg.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat și el că retorica potrivit căreia noi dorim să atacăm pe cineva, este falsă.

„Vreau să fiu foarte explicit şi foarte clar. România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătiţi pentru orice scenariu. În plus, România e în alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au exista în istorie. Este evident că NATO e o alianţă pur defensivă. Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre şi securitatea cetăţenilor noştri. Asta facem. Iar dacă vorbim despre instalaţia de la Deveselu este una pur defensivă. Nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni. Această retorică pe care o auzim din când în cand este una falsă”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă susţinută după vizita de vineri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

M. Nedelcu