12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 7:01

Klaus Iohannis nu se grăbește. Desemnează premierul abia după Crăciun

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va desemna premierul abia după Crăciun, după terminarea consultărilor cu partidele politice parlamentare, desfășurate miercuri și joi, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis și-a început declarația de presă referindu-se „la semnificația acestor zile de sfârșit de decembrie pentru istoria recentă a Romaniei”. „În urmă cu 27 de ani, revolta împotriva unui regim opresiv și abuziv a scos oamenii în stradă, oameni gata să-și dea viața decât să accepte să trăiască fără libertate”, a spus Iohannis. El a amintit că „pe 22 decembrie 1989 românii au spus Nu hotărât dictaturii”. „Să ne amintim astăzi cu profund respect și recunoștință de martirii Revoluției, de acei oameni fără al căror sacrificiu nu ar fi fost posibilă o Românie liberă și democrată”, a adăugat președintele.

Apoi, Iohannis a trecut la subiectul principal, respectiv la concluzia consultărilor din cele două zile, numai că el a surprins pe toată lumea, precizând că va anunța numele premierului desemnat după Crăciun, fără a spune în ce zi. „Consultările s-au încheiat, după două zile, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru: PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a declarat Iohannis.

Valeriu Motoc