Klaus Iohannis, la CSM: “Vă rog să fiți conectați la vocea interioară a sistemului”

Președintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai cărui membri urmează să aleagă noua conducere pentru 2019. În discurul său, Iohannis nu a ratat ocazia să-l atace pe ministrul justiției, Tudorel Toader, care nu participă la ședință, și să critice din nou noile legi ale justiției. “Vă rog să fiți conectați la vocea interioară a sistemului”, le-a transmis Iohannis membrilor CSM.  

“Prezența mea astăzi aici vă rog să o vedeți ca o încurajare instituțională. A fost un an foarte greu și vă felicit pe toți pentru echilibul de care ați dat dovadă. Anul 2018 a fost marcat cu siguranţă de modificarea legilor de organizare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a actelor normative cu standardele europene va prezenta o provocare pentru perioada următoare, în cadrul acestui demers, CSM-ului îi va reveni misiunea importantă ce presupune mai mult decât oricând afirmarea rolului său de garant al independenţei justiţiei. (…) Vă rog să fiți în continuare racordați la vocea interioară a sistemului care solicită apărarea independenței magistraților“, a spus Iohannis. 

Președintele l-a atacat apoi pe ministrul justiției, pe motiv că acesta absentează de la ședință. “Ministrul justiţiei înţeleg că are altă treabă decât să ne onoreze bilanţul, este principalul promotor al acestor proiecte (de modificare a legilor justiţiei -n.r.) este membru de drept al CSM şi are obligaţia să fie cel dintâi care respectă aceste principii. (…)CSM trebuie sa devina pentru Parlament un autentic partener de dialog. Nu ne mai permitem experimente care să genereze noi probleme. (…)În 2018, românii v-au fost alaturi și veti avea cu siguranță și în viitor un aliat în fiecare cetățean care își doreste un viitor mai bun”, a mai spus Klaus Iohannis. 

 

 

NICIUN COMENTARIU