10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:26

Klaus Iohannis, la bilanțul DNA: susținerea totală pentru Kovesi, atac la Tudorel Toader

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la bilanțul DNA pentru a da primul semnal că va refuza cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi. În discursul său, evident părtinitor la adresa șefei DNA, Iohannis și-a declarat susținerea totală față de aceasta, atacându-l dur pe ministrul justiției, Tudorel Toader. S-a lansat în atacuri și la adresa Parlamentului, dar și la adresa Curții Constituționale, în special pentru decizia privind abuzul în serviciu, de parcă aceasta ar fi singura infracțiune din Codul penal în baza căreia ar putea fi incriminate fapte de corupție.

Concret, Iohannis a catalogat evaluarea făcută de Tudorel Toader activităţii șefei DNA drept subiectivă, tentenţioasă şi partizană, confundând-o din nou pe Kovesi cu instituția DNA căreia președintele a ținut să-i facă personal bilanțul.

Cifrele nu mint, sunt obiective. În 2017 au fost soluţionate peste 3.800 dosare, cu 16,5 % mai multe decât în 2016, şi au fost trimişi în judecată aproape 1.000 de incuplaţi. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut, instanţele de judecată au condamnat definitiv 713 inculpaţi, ponderea achitărilor fiind de 12%, din care o pătrime ca efect a deciziei CCR prin care abuzul în serviciului a fost limitat doar la încălcarea legii, nu şi a HG sau alte acte normative. Toate demonstrează că DNA este o instituţie care funcţionează eficient şi se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupţie, contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane prezentată opiniei publice de cineva, săptămâna trecută. Eficienţa DNA este departe de a putea fi contestată“, a spus Klaus Iohannis.

El i-a felicitat pe procurorii DNA pentru întreaga activitate de anul trecut și s-a lansat într-un atac dur la adresa celor care au îndrăznit să o critice pe Kovesi sau pe procurorii “unității de elită” de la Ploiești, în ciuda abuzurilor evidente și probate. Șeful statului nu a uitat apoi să-i mângâie pe creștet nici pe susținătorii #rezist. “DNA, ca parte a Ministerului Public și Justiția în ansamblul său asigură mecanismele necesare pentru a curăța România de corupție. (…)Niște inculpați și niște condamnați penal s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat. Așa cum spune un proverb românesc: Minciuna umblă cât umblă până i se înfundă. (…)Spre nenorocul lor, democrația s-a consolidat în România, Justiția este independentă, iar spiritul civic se manifestă cu mult curaj. În lupta dintre nou și vechi, dintre cei care trăiesc din corupție și cei care combat corupția (…) va câștiga România modernă, europeană“ , a adăugat Iohannis, care s-a încurcat apoi în citirea discursului și a confundat democrația “originală”, cu democrația “occidentală”.

Susținerea față de Kovesi a fost transformată apoi de președinte într-un atac la Parlament: “Incertitudinea generată de multiplele modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut dăunează grav.(….) Am deplină încredere că instituțiile statului cu atribuții în domeniu și asociațiile profesionale ale magistraților vor continua să se manifeste atunci când independența Justiției e în pericol”.

Anterior ședinței de bilanț, Iohannis s-a oprit pe treptele Cercului Militar pentru a le transmite jurnaliștilor că așteaptă motivarea avizului negativ dat de Secția pentru procurori a CSM la cererea ministrului justiției de revocare a lui Kovesi de la șefia DNA, adăugând: “Suntem departe de o revocare, tot mai departe”.

Raluca Dan