4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:25
No menu items!

Klaus Iohannis face marţi o vizită oficială la Chişinău. Care este agenda discuțiilor cu Maia Sandu

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis face marţi o vizită în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Maia Sandu, urmând să fie adoptată o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral. Vizita are ca obiective transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova, consolidarea parcursului european și a relațiilor cu România, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

“Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de doamna Maia Sandu, după preluarea mandatului de Preşedinte, în urma votului covârşitor exprimat de către cetăţenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie a.c. Vizita Preşedintelui României la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România”, potrivit documentului citat.

Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova.

Cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

La 11.30 este programată ceremonia primirii oficiale la Preşedinţia Republicii Moldova, urmată de convorbiri tête-à-tête şi apoi de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii. La 13.05 vor avea loc declaraţii comune de presă.