13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 14:09
No menu items!

Klaus Iohannis, după CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil. Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, în care a fost analizată situația tensionată de la granița cu Ucraina, că România trebuie să se asigure că este pregătită pentru orice scenariu posibil. Însă, țara noastră, ca membru al NATO, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.

”Astăzi am făcut o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune, inclusiv din perspectiva militară”, a spus preşedintele, precizând că România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil.

”Actuala situaţie creată de Rusia nu e doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. De aceea este important ca la nivelul UE şi NATO să dăm dovadă de solidaritate”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a menționat că demersurile Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forţei la adresa Ucrainei.

”Acțiunile recente ale părții ruse, prin propunerile înaintate în luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate. În egală măsură, ne preocupă posibilitatea continuării și aprofundării folosirii tacticilor hibride, care complică situația de securitate, inclusiv din perspectiva capacității de reacție”, a subliniat preşedintele.

El a afirmat că în CSAT a fost analizată o gamă întreagă de acţiuni potenţiale, de la atacurile cibernetice, menite să destabilizeze instituții și infrastructura critică, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării și a propagandei.

”A fost un schimb de evaluări care a inclus elementele cu aliaţii şi partenerii atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul UE. România continuă să susţină abordarea actuală de la nivel euroatlantic”, a declarat preşedintele.

El a arătat că dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale, discuțiile recente cu Federația Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, permițând prezentarea detaliată a abordării NATO față de situația de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării.

“Am transmis fără echivoc Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre, aliate, față de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliații și partenerii noștri, am transmis și continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale și a valorilor spațiului euroatlantic din care facem parte, precum și a principiilor și normelor de drept internațional.

Totodată, reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a celorlalți parteneri estici, precum și pentru consolidarea rezilienței acestora”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că trebuie să fim pregătiți însă și pentru scenariul în care Rusia refuză dialogul.

“Indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare care să îi permită să își îndeplinească obiectivele strict defensive. Măsurile luate de NATO până în prezent reprezintă un răspuns defensiv.

Salut și cu acest prilej mesajele clare transmise de către președintele SUA Joe Biden și de președintele Macron cu privire la disponibilitatea de a spori prezența în țara noastră.

Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor depuse în cadrul discuțiilor directe pe care le-am avut în ultima perioadă. Am spus-o constant și repet că suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”, a precizat Iohannis.

De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, România este în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri.

Presedintele a subliniat că au fost decise în ședința CSAT o serie de măsuri importante, însă a dat doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii:”Continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței Aliate și a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securității statului român.

Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituțional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm efectele negative ale situației de securitate în domeniile economic, energetic și financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea națională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Șeful Statului Major a prezentat astăzi în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT”.

Iohannis a subliniat că România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.

“Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a încheiat președintele.

                                                                                                                  Adina Silav