33 C
București
duminică, 21 iulie 2024 - 20:16
No menu items!

Klaus Iohannis dă vina pe Comisia Europeană pentru alocarea mică pentru fermierii români, nu pe ministrul Petre Daea

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a criticat, joi, Comisia Europeană pentru nivelul mic al despăgubirilor acordate fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, spunând că România a făcut „sacrificii imense” pentru a ajuta Ucraina să-și exporte grânele. Klaus Iohannis a mai spus că „este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”.

Președintele Iohannis nu a văzut un singur vinovat, în ministrul Agriculturii, Petre Daea, așa cum au susținut unii politicieni în ultimele zile.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă a primit explicaţii despre suma extrem de mică alocată fermierilor români.

Comisia Europeană a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, suma totală fiind de 56,3 milioane euro, pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei. CE a propus însă  alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria și doar 10,05 milioane euro pentru România.

M. Nedelcu