4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 20:59
No menu items!

Klaus Iohannis dă semnalul de la Bruxelles: “Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi”

spot_img

Aflat la Bruxelles, unde participă la lucrările Consiliului European, președintele Klaus Iohannis, a indicat, indirect, motivele pentru care USR nu se mai regăsește în noul guvern. Iohannis a arătat că România are nevoie de multe reforme, în justiție, în administrație, în sistemul de pensii, în sistemul de salarizare publică, pe care fosta coaliție de guvernare nu a reușit să le facă. 

Avem absolută nevoie de o justiție independentă, dreaptă. Avem nevoie de schimbări. Legile Justiției sunt de pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Avem nevoie de reformă în administrație, de reformă în domeniul pensiilor, a salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare. Coaliția nu a reușit să le rezolve. N-are rost să zic de ce nu au reușit. Au arătat cine au fost crizatorii. Cei are trebuiau să facă reforme au produs crize. Acum trebuie să facem treabă cu cei care vor să fie alături de noi. Unde să căutam majoritatea decât în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze și cineva să sprijine guvernul. E un calcul făcut pentru România și pentru români și așa se va întâmpla. Dacă guvernul va fi în această componență un an sau trei vom vedea. Dar problemele trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze“, a spus Klaus Iohannis. 

Avertisment pentru români: scumpiri în lanț din cauza prețului la electricitate

Președintele a atras atenția și că toate prețurile o să fie afectate în perioada următoare din cauza prețului la electricitate, care e în creștere.

“Sunt destul de multe teme pe care le dezbatem. Sunt 2 chestiuni dezbătute ieri, care pentru noi sunt foarte importante. E chestiunea legată de energie, climă și green deal. Noi știm de acasă că avem o problemă cu prețurile la energie, mai ales la electricitate. Noi am găsit acasă soluțiile pentru familiile mici: o să fie compensate facturile. Noi am rezolvat problema pe următoarele luni la noi acasă. Doar că nu e chiar atât de simplu: dacă crește prețul la electricitate se resimte la alte prețuri. Am fost fermi și clari: trebuie să găsim pe lângă soluțiile naționale abordări ferme, europene.

Am solicitat să verificăm de ce au crescut prețurile. Trebuie să avem energie nucleară. Am insistat să beneficiem de finanțare din fonduri europene”, a precizat Klaus Iohannis.

Apel către români: “De ce trebuie să ascultăm de unii de pe Facebook și să ajungem la ATI?”

“Știți foarte bine, acasă situația este foarte complicată. Am vorbit eu de o catastrofă. Spitalele sunt pline, medicii sunt terminați, secțiile ATI sunt pline. Am apelat la Mecanismul de sprijin european, am primit susținere de la opt state. E un lucru important, care arată că solidaritatea nu e doar o poveste, e un fapt. Însă, noi trebuie să jucăm rolul nostru. Repet foarte clar, nu există altă soluție decât vaccinarea. Trebuie să fim serioși și să domolim acest lucru. Pandemia a fost doborâtă prin vaccinare. Noi de ce trebuie să ascultăm de unii de pe Facebook care vă îndeamnă să nu vă vaccinați și să ajungeți la ATI. Dragi români, mergeți și vă vaccinați, să terminăm cu această pandemie. Până atunci, toți ne ajută, dar nimeni nu se poate vaccina în locul nostru”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Raluca Dan