14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:45
No menu items!

Klaus Iohannis: Corlățean a fost sacrificat de Ponta. Nu-l voi pune premier pe Traian Băsescu. UPDATE

spot_img

Liderul liberalilor spune că numărul secțiilor din diaspora se poate mări prin OUG

Klaus_Iohannis_SZ

 Candidatul ACL Klaus Iohannis a declarat luni că executivul poate rezolva rapid problema votului pentru românii din străinătate printr-o ordonanță și a criticat abordarea potrivit căreia mărirea numărului de secții nu este posibilă legal. Aflat într-o emisiune la Realitatea TV, Iohannis a spus că nu vrea să îl vadă premier pe Traian Băsescu și că nu îl va ”pune” premier, în contextul în care nominalizarea ”stă în pixul președintelui”.

În plin scandal public referitor la voturile românilor din afara țării, ministrul de externe Titus Corlățean și-a dat luni demisia și a fost înlocuit de Teodor Meleșcanu.

”[Ponta] a vrut să găsească un pion de sacrificiu. Nu e decizia lui Titus Corlățean, e decizia lui Victor Ponta. A fost trimis acasă pentru a se arăta un vinovat. (…) Nu cred că prin această trimitere acasă se rezolvă ceva. Nu cred că domnul Meleșcanu va rezolva situația”, a spus Iohannis.

Candidatul ACL a refuzat invitația făcută de reporteri pentru o confruntare directă cu Victor Ponta care să aibă loc marți, când candidatul PSD este invitat la Realitatea TV, și a insistat pentru ”confruntare pe o platformă publică, neutră”.

Principalele declarații ale lui Iohannis:

  • Guvernul ar fi putut suplimenta numărul de secții prin OUG, legislația se referă doar la imposibilitatea înființării denoi secții în țară, pentru listele permanente. Guvernul, dacă dorește să rezolve problema, poate să o rezolve, nu să povestească. Ministerul de Externe putea să modifice lista secțiilor prin ordin de ministru. Guvernul trebuie să se miște, nici astăzi, nici mâine nu este prea târziu, dar sâmbătă va fi prea târziu.
  • Regionalizarea pe criterii entice nu este o soluție, nu produce dezvoltare economică.
  • Este posibilă reducerea TVA la 19% în paralel cu îmbunătățirea netă a colectării.
  • Eu voi garanta justiția și statul de drept. Nu voi grația niciun politician condamnat pentru corupție.
  • Pe mine n-o să mă vedeți la televizor să mă cert cu primul ministru. Dacă ne certăm, rezolvăm problema la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria.

UPDATE

  • Din 17 noiembrie încep negocierile pentru un nou guvern. Este exclusă colaborarea cu PSD