16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:56

Klaus Iohannis, complice în șantajul Siminei Tănăsescu

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a admis, marți, că știa despre discuția dintre consiliera sa, Simina Tănăsescu, și judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu, chiar înainte ca aceasta să aibă loc. Iohannis a susținut, însă, că nu a existat nicio presiune asupra lui Lăzăroiu și că  “întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice.”

“Ştiu că a existat o discuţie, ştiu că s-a dat un comunicat şi ştiu că acel comunicat conţinea tot ce a fost spus. Nu există nicio presiune şi eu nu fac nicio presiune asupra unui judecător. Ar fi fundamental eronat. Şi ce a discutat doamna Tănăsescu, nici vorbă de vreo presiune.”, a spus Iohannis. 

Mai mult, președintele a admis că și-a îndemnat consilierul să aibă o discuție cu judecătorul constituțional.Doamna Tănăsescu mi-a spus că există o sesizare din partea unui ONG și dacă îi dau voie să-i spună și domnului Lăzăroiu, ca să știe și dânsul. Mi s-a părut corect (…). Întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice. Habar nu am de ce domnul Lăzăroiu a intrat în acest joc. Întrebaţi-l dumneavoastră“, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, care a avut loc la sediul Ambasadei Bulgariei.

Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a fost acuzată că a încercat să fac presiuni asupra judecătorului Curţii Constituţionale a României (CCR), Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că “are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că în discuţia pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, nu a reprezentat Administraţia Prezidenţială. “Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar. Menţionăm că în aceste zile consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfăşoară activităţi didactice. În acest context, a avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel instituţia Preşedintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, se arata în pozitia Administraţiei Prezidenţiale.

Marți, CCR a decis sesizarea Comisiei de la Veneția, ca urmare a scandalului legat de întâlnirea dintre consilierul prezidențial Simina Tănăsescu și judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Sesizarea va fi trimisă miercuri către forul european.

Raluca Dan