15.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 10:06
No menu items!

Klaus Iohannis, aspru criticat de OSCE pentru amestecul în alegeri

spot_img

Misiunea Specială OSCE care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor parlamentare din sancționează dur ieșirile publice ale președintelui Klaus Iohannis din campania electorală, pentru că au adus un avantaj Partidului Naţional Liberal. Președintele este acuzat că prin exprimarea frecventă a preferințelor sale politice, a încălcat standardele internaționale și angajamentele luate pentru separarea clară între stat și partidele politice.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, a afirmat Marianne Mikko, șefa misiunii ODIHR.

„Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său”, a spus experta estoniană.

„De asemenea, am observat că de multe ori mass-media nu au reuşit să facă o distincţie clară între ştiri şi promovarea electorală, iar acest lucru ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor„, a mai spus Marianne Mikko.