8 C
București
duminică, 9 mai 2021 - 5:20

Klaus Iohannis ar putea ataca la CCR modificările la codurile penale

Președintele consideră că nnu este momentul oportun pentru aceste schimbări legislative

Iohannis_Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională a modificărilor făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal şi cel de procedură penală.

Întrebat într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD dacă va promulga proiectul de lege privind modificările din legislația penală, Klaus Iohannis a declarat că „diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune”.

În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională

Klaus Iohannis

Preşedintele României a precizat că se gândește foarte serios la posibilitatea atacării la Curtea Constituțională deoarece nu dorește ca „astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupţiei”.

Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea şi competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Valeriu Motoc