5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 10:14

Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirile la ministere

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele, pentru numirea Anei Birchall la Ministerul Justiţiei, a Roxanei Mînzatu la Fonduri Europene şi a Nataliei Intotero la Ministerul pentru Românii de pretutindeni. Iohannis i-a trimis și o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care expune motivele sale privind refuzul de numire a lui Titus Corlăţean în funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat şi decretul de revocare din funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. Preşedintele Iohannis însă i-a transmis şi o scrisoare premierul în care i-a explicat refuzul numirii lui Titus Corlăţean, în locul lui Birchall.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 7 iunie a.c., următoarele decrete:

• Decret pentru revocarea doamnei Ana Birchall din funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;• Decret pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului a doamnei Ana Birchall, ministrul justiţiei;
• Decret pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului a doamnei Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene;
• Decret pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului a doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Numirile vin ca urmare a demisiilor care au fost înregistrate înainte de alegerile europarlamentare, şi anume: Natalia Intotero, Rovana Plumb şi Tudorel Toader. În prima fază, Iohannis a respns propunerile făcute de PSD: Eugen Nicolicea la Justiţie, Oana Florea la Fonduri Europene şi Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni.

Klaus Iohannis i-a trimis și o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care expune motivele refuzului de numire a lui Titus Corlăţean în funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, argumentând că acesta a gestionat defectuos activităţile ca ministru de externe.

În scrisoarea transmisă de către preşedintele Klaus Iohannis premierului Viorica Dăncilă, şeful statului spune că Titus Corlăţean şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile ca ministru de Externe, motiv pentru care l-a refuzat acum în funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

“Analizând îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcţie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenţa instanţei constituţionale, consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnităţii de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot”, se arată în scrisoarea transmisă de Klaus Iohannis premierului.

În consecinţă, preşedintele a decis să respingă propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a lui Titus Corlăţean.

De asemenea, Iohannis îi cere premierului să înainteze o altă propunere pentru funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României “care, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea”, după cum se arată în documentul publicat de Administrația Prezidențială.