26.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:35
No menu items!

Klaus Iohannis a cerut o reformă profundă și rapidă în sistemul de sănătate publică, după tragedia de la Matei Balș

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a vizitat locul tragediei de la Institutul Matei Balș, unde în această dimineață un incendiu puternic a curmat viața a cinci persoane.

  • Klaus Iohannis: Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică

A ajuns în jurul orei 13.00 și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate, după care președintele Iohannis i-a cerut ministrului Sănătății
un proiect de reformă rapidă și profundă.

„Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții, situația se repetă cumva, am avut nu demult o tragedie la Piatra Neamț, avem acum această tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse, ele sunt anchete. Anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat și cine este vinovat, iar vinovații vor fi sancționați. Însă după părerea mea problema este mult mai amplă, aici avem de-a face cu probleme structurale în spitale și am solicitat noului ministru al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate și aștept cât de curând primele idei”.

Klaus Iohannis a mai adăugat că pentru cei care administrează sistemul este nevoie de o reformă pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete, aducând în discuție și tragedia din 15 noiembrie de la Neamț unde 15 pacienți și-au pierdut viața.

  • Iohannis: Medicii și asistentele rămân eroii mei

Președintele a avut cuvinte de laudă și susținere pentru personalul medical.

„Nu vreau să închei scurta mea intervenție înainte de a spune ceva despre persoanele care în aceste săptămâni, luni au fost și rămân eroii mei; medicii, asistentele, întregul personal. Ei au depus eforturi supraomenești, au lucrat până la epuizare. Lucrează de un an de zile în condiții de stres extrem, cu personal prea puțin”, a mai spus Klaus Iohannis.