13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 22:29
No menu items!

Klaus Iohannis a avut consultări cu Joe Biden și alți lideri mondiali, pe tema crizei din Ucraina. Pentru prima dată a participat prim-ministrul Japoniei

spot_img

Președintele SUA, Joe Biden, a avut discuții prin telefon cu mai mulți lideri ai țărilor implicate în criza războiului din Ucraina, printre aceștia numărându-se și președintele român, Klaus Iohannis. Acesta a propus ca România să devină principala poartă de distribuție a ajutoarelor NATO către Ucraina, având în vedere granița comună cu această țară.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

„Liderii au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru descurajarea Rusiei, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, precum și la măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea escaladării acestor acțiuni, inclusiv având în vedere amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către președintele rus, pe care liderii au condamnat-o”, se arată în comunicatul de la Cotroceni.

De asemenea, liderii au discutat despre ajutorul pe care toate țările îl pot da în aceste momente Ucrainei.

Klaus Iohannis a subliniat importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale și asupra ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv din perspectiva amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă.

Președintele român a reafirmat, și cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate. De asemenea, el a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Nu în ultimul rând, Iohannis a subliniat, ca și la precedentele discuții, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, el a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

În privința ajutoarelor trimise către Ucraina, șeful statului a propus ca România să devină hub-ul de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.

Președintele României a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Marilena Nedelcu