10 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 20:32

Kim Jong-un susţine că deţine o bombă cu hidrogen. Ce spun experții

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sugerat că ţara sa deţine o bombă cu hidrogen, după ce a vizitat zona de teste nucleare Phyongchon, care marchează faptele tatălui său, mort în 2011, şi pe cele ale bunicul său, fondatorul statului şi preşedintele etern, Kim Il-Sung, scrie BBC.

“Munca bunicului meu Kim II-Sung a transformat Coreea de Nord într-un stat puternic dotat cu arme nucleare, pregătit să detoneze o bombă de sine stătătoare de tip A (atomică) şi H (cu hidrogen), pentru a-şi apăra în mod fiabil suveranitatea şi demnitatea naţiunii”, a spus Kim Jong-un, potrivit agenţiei de presă oficială a statului comunist, KCNA, citată de BBC.

Deşi liderul Coreei de Nord a vorbit de multe ori despre capacităţile armelor sale nucleare, aceasta ar fi prima dată când a menţionat o bombă cu hidrogen.

Cu toate că ţara a organizat trei teste nucleare, în anii 2006, 2009 şi 2013, există şi voci sceptice în privinţa anunţului făcut de liderul de la Phenian.

Un expert în serviciile secrete a numit anunţul dictatorului „retoric”. „Nu avem nicio informaţie că statul ar fi dezvoltat o bombă cu hidrogen. Nu credem că ţara care nu a reuşit să miniaturizeze bombele nucleare ar avea tehnologia necesară pentru a produce o astfel de bombă”, a spus el pentru agenţia de presă sud-coreeană, Yonhap.

Spre deosebire de bomba atomică, bomba cu hidrogen provoacă o explozie mult mai puternică.