Kim Jong-Un a prezidat o reuniune privind corupția și abuzul de putere

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a prezidat o reuniune de nivel înalt consacrată corupției și abuzurilor de putere în rândul cadrelor de la conducerea partidului unic, a relatat joi presa oficială, potrivit Agerpres. 

Este neobișnuit ca Phenianul să recunoască existența unor probleme sistematice în cadrul Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC). Însă, această reuniune a vizat o serie de chestiuni care necesită o atenție urgentă, a relatat agenția oficială KCNA. Reuniunea a reprezentat ocazia “de a critica în special goana după privilegii, abuzurile de autoritate, abuzurile de putere și birocrația care se manifestă în cadrul partidului“, a explicat agenția. Au fost avansate soluții pentru “surmontarea” acestor probleme, a adăugat KCNA, fără a face alte precizări.

Este vorba de o întâlnire între membrii comitetului central al partidului și o comisie a partidului care se ocupă de chestiuni militare.

Potrivit observatorilor, corupția este endemică la toate nivelurile societății nord-coreene, unde mita este esențială pentru avansarea în carieră sau pentru a avea acces la bunuri de bază ori medicamente. În clasamentul pe 2015 al organizației Transparency International, Coreea de Nord s-a aflat pe ultima poziție în privința corupției, la egalitate cu Somalia.

Presa nord-coreeană abordează rar subiectul corupției în general, limitându-se să relateze despre cazuri individuale, cum a fost execuția, în 2013, a puternicului unchi al lui Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek. Acesta a fost prezentat ca un afemeiat care consumă droguri, fiind acuzat de trădare și corupție.

R.D.

NICIUN COMENTARIU