6.5 C
București
luni, 4 martie 2024 - 1:33
No menu items!

Kievul redenumește aproape 100 de străzi pentru a renunța la trecutul rusesc

spot_img

Hărțile Kievului nu mai sunt actuale, începând de joi, în contextul în care oficialii oraşului s-au angajat într-un efort de a redenumi 95 de străzi şi pieţe care aveau nume ruseşti sau sovietice, potrivit primarului capitalei ucrainene Vitali Klitschko, relatează DPA și Agerpres.

Străzilor din capitala Ucrainei ce purtau numele unor scriitori ruşi din secolul al XIX-lea precum Aleksandr Puşkin, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Ivan Turgheniev şi Mihail Lermontov li s-a schimbat numele. Aceeaşi soartă şi pentru filosofii comunişti de origine germană Karl Marx şi Friedrich Engels, al căror nume a fost dat multor străzi din întreaga Uniune Sovietică.

Printre alte nume pe care străzile capitalei Ucrainei nu le vor mai purta se numără cele ale liderilor militari sovietici din Al Doilea Război Mondial, precum şi cele referitoare la oraşe ruseşti ca Moscova, Rostov pe Don şi Magnitogorsk.

În ciuda faptului că s-a născut la Kiev, numele scriitorului rus Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai mari scriitori ai Uniunii Sovietice, a fost de asemenea înlăturat.

Toate străzile în cauză vor primi acum nume ucrainene, urmând să existe chiar o stradă a Eroilor Regimentului Azov, aluzie la grupul de militari ucraineni care au rezistat împotriva forţelor ruse timp de mai multe săptămâni în oraşul Mariupol la începutul acestui an, notează agenția DPA.

Klitschko a spus că nu toate noile denumiri au fost stabilite.

„Acesta este un pas important pentru a reduce manipularea mincinoasă şi influenţa agresorilor ruşi şi interpretarea istoriei noastre”, a declarat el.

Unele dintre noile nume vor fi alese de publicul ucrainean. Oricine în Ucraina poate participa şi peste 6,5 milioane de persoane au acces la o aplicaţie guvernamentală pentru smartphone în acest scop.

                                                                                                                   Adina Silav