19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 1:01
No menu items!

Kievul lansează o operațiune anti-teroristă împotriva militanților pro-ruși din estul Ucrainei. LIVE UPDATE

spot_img

 sloviansk

17.00 Uniunea Europeană somează Rusia să înceteze toate tentativele de a destabiliza Ucraina și le cere autorităților de la Kiev să manifeste reținere în acțiunile de restabilire a autorității.

Catherine Ashton, reprezentanta UE pentru politică externă, s-a declarat foarte preocupată de prezența grupurilor de separatiști înarmați în estul Ucrainei și le-a cerut autorităților din Moscova să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și să își retragă trupele dela graniță.

16.16 MAE de la București a transmis că ministrul Titus Corlățean va participa luni la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Luxemburg.

”Discuţiile miniştrilor se vor concentra pe situaţia din Ucraina, inclusiv din perspectiva evenimentelor recente din estul Ucrainei şi vor evalua acţiunile Uniunii de la declanşarea crizei din Crimeea până în prezent”, potrivit unui comunicat al MAE.

15.59 La Harkov au loc demonstrații paralele ale pro-rușilor și pro-ucrainenilor. Au fost semnalate conflicte între grupuri de civili, s-au înregistrat persoane rănite.

14.44 Euronews anunță că forțele ucrainene au preluat controlul orașului Sloviansk, inclusiv al secțiilor de poliție capturate sâmbătă.

13.42 Forțele pro-ruse au preluat controlul sediului administrativ al orașului Mariupol din regiunea Donețk. În prezent, cinci orașe din estul Ucrainei sunt în situația de a avea clădiri ale autorităților sub controlul separatiștilor: Mariupol, Yenakiyeve, Kramatorsk, Drujkovka și Sloviansk.

13.22 Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen cere ca Federația Rusă să înceteze implicarea militară în Ucraina, să-și retragă forțele speciale și armatele de la graniță, pentru a evita izolarea internațională.

”Vedem o campanie concertată deviolență din partea separatiștilor pro-ruși, cu scopul de a destabiliza Ucraina ca stat suveran. Reapariția oamenilor cu arme speciale rusești și cu uniforme identice fără însemne, ca și cele purtate anterior de trupele rusești în ocuparea ilegală și ilegitimă a Crimeei, este o escaladare gravă”, a afirmat Rasmussen.

13.03 Un luptător din forțele de securitate ucrianene a fost ucis și alți cinci au fost răniți, în Sloviansk, potrivit ministrului de Interne. Avakov a adăugat că s-a înregistrat și un ”număr neidentificat” de victime în rândul activiștilor pro-ruși, în timpul operațiunii anti-tero.

”S-a întâmplat la una dintre baricadele ridicate de separatiști. Au deschis focul direct asupra forțelor de securitate”, a afirmat o sursă oficială pentru o agenție de presă din Kiev.

Forțele ucrainene au lansat duminică o operațiune armată împotriva militanților pro-ruși care au capturat sâmbătă o secție de poliție din orașul Sloviansk, din Regiunea Donețk, potrivit BBC.

Arsen Avakov, ministrul ucrainean de Interne, a anunțat pe Facebook implicarea tuturor unităților de securitate într-o ”operațiune anti-teroristă”.

Anterior, Federația Rusă a avertizat că utilizarea oricărei forme de forță în estul Ucrainei va duce la eșecul negocierilor pentru rezolvarea crizei dintre cele două state.

Joi sunt programate să înceapă la Geneva, în Elveția, discuții între reprezentanții Ucrainei, Rusiei, SUA și ai UE.

În schimb, SUA acuză Moscova că duce o ”campanie concertată” pentru subminarea autorităților din Kiev.

Sâmbătă, activiști înarmați au preluat secții de poliție și alte clădiri oficiale în Sloviansk și în alte două orașe din est: Kramatorsk și Drujkovka. Scenariul a fost similar: bărbați îmbrăcați în costume de camuflaj și înarmați au venit cu autobuze și au ocupat secțiile de poliție cu forța.

Demonstranții pro-ruși continuă să ocupe principalul sediu administrativ al capitalei regionale Donețk, la o săptămână după ce au capturat-o.

harta ucraina

Vlad Bârleanu