29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:27
No menu items!

Kievul își trimite propriul convoi umanitar în Est

spot_img

Ucraina și Rusia sunt de mai multe zile în impas cu privire la modalitățile de distribuire a unui ajutor umanitar rus pentru bastioanele rebele din Donețk și Lugansk

 convoi umanitar - ucraina

Autoritățile ucrainene au anunțat joi trimiterea propriului convoi umanitar pentru locuitorii din bastioanele rebele Donețk și Lugansk, în timp ce un convoi rus se află în drum spre frontiera ucraineană sub același pretext, informează France Presse.

„Joi, 14 august, la ora 11.00, trei orașe ucrainene Kiev, Dnipropetrovsk și Harkov vor trimite un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk și Donețk”, potrivit unui comunicat al serviciului de presă al președinției ucrainene.

„Crucea Roșie va distribui acest ajutor populației civile din regiunile Donețk și Lugansk”, două bastioane ale insurgenților proruși, completează comunicatul.

Convoiul ucrainean, compus din 15 camioane care transportă 240 de tone de produse de primă necesitate, se va opri în orașul Starobilsk, localitate aflată sub control guvernamental, situată la 97 km nord de Lugansk, unde va fi preluat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Autoritățile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de hrivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populației din estul țării, teatrul unor confruntări armate de patru luni între insurgenți proruși și forțele ucrainene.

Ucraina și Rusia sunt de mai multe zile în impas cu privire la modalitățile de distribuire a unui ajutor umanitar rus pentru bastioanele rebele din Donețk și Lugansk, asediate de armata ucraineană și care se confruntă cu o situație umanitară „critică”.

Asemenea mai multor țări occidentale, Ucraina suspectează că acest convoi care a plecat marți dimineață de la o bază militară dintr-o suburbie a Moscovei și care a făcut o oprire în sudul Rusiei este doar bo acoperire pentru o eventuală intervenție rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept „absurd” de Ministerul rus de Externe.

Kievul a propus în cele din urmă miercuri ca ajutorul să fie pus la dispoziția Crucii Roșii pentru a fi distribuit la Lugansk, după ce va fi inspectat la postul de frontieră din apropierea acestui oraș.

C.A.