4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:00
No menu items!

Kievul acuză Rusia de “invazie directă” VIDEO

spot_img

Acuzațiile au fost făcute de șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko

convoi_ucraina

Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei este o invazie directă din partea Rusiei, a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, după ce primele camioane din convoiul umanitar rus au pătruns pe teritoriul ucrainean fără permisiunea Kievului și fără escortă din partea reprezentanților Crucii Roșii, transmit AFP, Reuters și Interfax-Ukraina.

Noi spunem că este o invazie directă. Acestea sunt vehicule militare, sub acoperirea cinică a Crucii Roșii. (…)În ultimele zile, am asistat la punerea în scenă a unei provocări riscante și bine planificate împotriva Ucrainei, prin utilizarea cinică a unei organizații internaționale respectabile precum Crucea Roșie, o provocare cu un așa-numit convoi umanitar.

Valentin Nalivaicenko
șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei

Potrivit lui Nalivaicenko, peste 30 de camioane au intrat ilegal vineri pe teritoriul ucrainean.

Un alt responsabil ucrainean a atribuit Moscovei “întreaga responsabilitate” pentru securitatea convoiului umanitar pe teritoriul Ucrainei.

Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei a declarat că activitatea angajaților vamali și grănicerilor ucraineni privind procedurile de vămuire a convoiului umanitar rus în punctul de control rus “Donețk” a fost blocată.

“Activitatea vameșilor și grănicerilor noștri este blocată, procedurile se desfășoară fără participarea noastră”, a declarat agenției Interfax-Ukraina un reprezentant al serviciului de presă al instituției menționate.

Potrivit procedurilor de trecere a vămii efectuate joi, au fost completate documente pentru trecerea frontierei pentru “34 de persoane și 34 de vehicule, cu o greutate totală: 268-20 kg”, menționează Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei.

O coloană de camioane ruse (între 32-34, potrivit Ria Novosti, aproximativ 70, conform ITAR-TASS și 90, potrivit Reuters) a intrat pe teritoriul Ucrainei prin punctul de frontieră Izvarino (regiunea Lugansk), fără permisiunea Kievului și neînsoțită de către reprezentanți ai Crucii Roșii.

Rusia a trimis vineri pe teritoriul ucrainean primele camioane din convoiul său umanitar ce staționează de peste o săptămână la frontieră, estimând că toate “pretextele” invocate de Kiev pentru a-l ține pe loc au fost epuizate.

Lucian Mera