14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:38
No menu items!

Kievul şi separatiştii ucraineni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

spot_img

Administrația ucraineană şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt conflictului din est, soldat până acum cu 2.600 de morţi şi cu 500.000 de refugiaţi

ucraina-rusia-militari

Liderii separatiştilor de la Doneţk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sâmbătă forţele guvernamentale că au încălcat armistiţiul intrat în vigoare cu o zi înainte. La rândul său, Kievul a acuzat rebelii proruşi că au tras asupra poziţiilor armatei.

Ieri (vineri), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de rachetă la periferia Doneţkului, precum şi un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia“, o regiune vecină cu Doneţk, a declarat pentru AFP Vladimir Makovici, un oficial din cadrul Parlamentului separatist. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României), după un acord încheiat la Minsk între Kiev şi rebeli.

La rândul său, Kievul a acuzat sâmbătă rebelii proruşi că au tras asupra poziţiilor armatei. “Vineri au fost 28 de focuri de armă împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, dintre care zece după intrarea în vigoare a armistiţiului“, a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko, în cursul unei întâlniri cu presa.

Aceste tiruri au avut loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale separatiştilor proruşi, potrivit acestui purtător de cuvânt.

Forţele din cadrul operaţiunilor antiteroriste respectă cu scrupulozitate ordinul de încetare a focului“, a adăugat el.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).

R.D.