3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:17
No menu items!

Kiev: Manifestație-gigant a opoziției pro-europene

spot_img

kiev

Peste 200.000 de protestatari s-au strâns duminică după prânz în Piața Independenței din Kiev, pentru o manifestație de protest față de politica președintelui ucrainean Viktor Yanukovich de apropiere de Federația Rusă și de depărtare față de Uniunea Europeană.

Organizatorii au afirmat că așteaptă prezența a 1  milion de oameni. Ucrainienii pro-europeni sunt furioși pe decizia lui Yanukovich de a refuza semnarea unui acord de asociere cu UE, gest pe care la făcut la Summit-ul de la Vilnius, la sfârșitul lunii trecute.

Societatea ucraineană este profund divizată între cei care văd viitorul țării în UE și cei care vor să rămână în sfera de influență a Rusiei.

Moscova încearcă să țină UE departe de spațiul ex-sovietic și să aducă Ucraina într-un spațiu vamal pe care îl controlează, alături de Kazahstan și Belarus, în schimbul unor prețuri preferențiale pentru gaze naturale.

Ucraina este dependentă de gazele naturale din Federația Rusă, fiind și rută de tranzit pentru aprovizionarea altor state din Europa Centrală. În ianuarie 2009, o dispută comercială dintre Rusia și Ucraina a dus la o criză acută a aprovizionării cu gaze, Federația Rusă fiind acuzată că folosește gazele naturale ca armă în conflictele economice și diplomatice.

Vlad Bârleanu