25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 2:27
No menu items!

KeysFin: Oamenii de afaceri, îngrijoraţi de creşterea accentuată a preţurilor

spot_img

Oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de creşterea accentuată a preţurilor şi de dinamica pieţei valutare, conform unui sondaj realizat de KeysFin, în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului.

”Inflaţia este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creşterile de salarii, aprecierea euro şi creşterile de tarife la gaze şi energie electrică fiind remarcate de cei mai mulţi investitori”, potrivit unui comunicat al companiei.

Întrebaţi care sunt principalele provocări din următoarele şase luni, cei mai mulţi manageri au indicat:

  • creşterea accentuată a preţurilor – 82%
  • dinamica pieţei valutare – 57%
  • amplificarea crizei din piaţa muncii – 46%
  • evoluţia cadrului fiscal – 34%
  • evoluţia economică mondială – 22%

Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni, evoluţia semnificativă a consumului şi rezultatele pozitive aşteptate în agricultură urmând să asigure Produsului Intern Brut un avans de peste 4%, estimează oamenii de afaceri.

”După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul îşi va accentua creşterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum. (…) Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4,2 şi 4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%. 4% dintre cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului”, menţionează sursa citată.

Fiind întrebaţi care cred că vor fi sectoarele care vor performa cel mai bine în a doua parte a anului, 64% dintre investitori au indicat comerţul (în special cel alimentar), 23% – agricultura, iar 10% – imobiliare. În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) şi sectorul serviciilor (4%).

T.S.