8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:48
No menu items!

Kelemen: Maghiarii să voteze după conştiinţă. Revenirea lui Corneliu Vadim Tudor în ecuaţie a îngreunat decizia

spot_img

Consiliul Permenent al UDMR a stabilit, joi, la Cluj-Napoca, să lase la latitudinea electoratului decizia de a sprijini un candidat sau altul în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Kelemen Hunor: Ponta, Antonescu și Blaga la congresul UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că maghiarii sunt liberi să voteze după conştiinţă. El a precizat că decizia privind sprijinul UDMR în turul al doilea a fost îngreunată de “revenirea în ecuaţie” a lui Corneliu Vadim Tudor, fiind “un gest neaşteptat şi de neînţeles”.

Kelemen Hunor a vorbit, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Cluj-Napoca, despre faptul că eventuala prezenţă a lui Călin Popescu Tăriceanu ar însemna “o guvernare echilibrată” şi alăturarea valorilor liberale actualei coaliţii.

Pe de altă parte însă, el a spus că decizia UDMR a fost îngreunată de revenirea în “ecuaţia politică” a lui Corneliu Vadim Tudor.

Nu putem fi alături de Vadim Tudor nici măcar pentru o oră, nu înţelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Nu putem asuma să fim de aceeaşi parte cu Corneliu Vadim Tudor.

Kelemen Hunor
președinte UDMR

Kelemen Hunor a precizat că Vadim reprezintă toate principiile împotriva cărora comunitatea maghiară a luptat, adică naţionalismul extrem şi ura faţă de maghiari.

Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor şi o singură abţinere: să recomandăm alegătorilor noştri să voteze conform propriilor convingeri. Suntem convinşi că avem un electorat matur, ştie să voteze astfel încât interesele comunităţii maghiare să nu fie lezate.

Kelemen Hunor
președinte UDMR

Potrivit lui Kelemen Hunor, decizia pentru turul doi a fost dificilă şi influenţată de factori importanţi, membrii Consiliului Permanent refuzând să-l susţină pe Klaus Iohannis.

Am avut o şedinţă constructivă, majoritatea celor prezenţi au spus despre candidatul PNL că nu îl putem sprijini pe Iohannis. După primul tur, candidatul opoziţiei a refuzat într-un fel cu totul arogant să iniţieze orice fel de discuţii. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declaraţii negative la adresa dezideratelor comunităţii maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunităţii maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comunităţii maghiare.

Kelemen Hunor
președinte UDMR

Kelemen Hunor a menţionat că UDMR doreşte o stabilitate la guvernare şi a spus că, în ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit în relaţia cu UDMR “un partener corect şi de încredere”.