8.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 4:45

Kelemen Hunor, în apărarea lui Vlad Voiculescu: “Am încredere că poate gestiona situația”

Vicepremierul Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat, marţi, că are încredere în ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, că acesta este în stare să gestioneze situaţia din Sănătate. El a precizat, însă, că Voiculescu ar trebui să comunice mai mult, iar deciziile, de cele mai multe ori, trebuie să fie “de o rapiditate ieşită din comun”.

Kelemen Hunor a mai spus că, în cazul tragediei de la Spitalul “Victor Babeş”, a fost vorba despre o defecţiune tehnică.

“În primul rând, condoleanţe pentru familiile în suferinţă şi, sigur, nu e un moment, nu este o perioadă fericită. Trecem cu toţii prin această pandemie, presiunea este din ce în ce mai mare, valul 3 a ajuns şi în România şi, de un an de zile sau mai bine de un an de zile, cu toţii ne chinuim într-o oarecare măsură să asigurăm condiţiile în sistemul de sănătate cu toate presiunile existente. Da, într-adevăr, au fost şi sunt în acest moment multe improvizaţii, fiindcă investiţiile, timp de 30 de ani, au lipsit. Pe o infrastructură precară nu ai cum să faci minuni doar în 3 luni de zile, vorbesc doar de actualul guvern. De aceea, pe noi ne preocupă o investiţie masivă, serioasă în sistemul de sănătate pe termen scurt, mediu şi lung. E o chestiune tehnică ce s-a întâmplat, o problemă tehnică, o defecţiune tehnică şi nu vreau să comentez, fiindcă nu cunosc datele investigaţiei şi nu vreau să politizăm o problemă care a fost o defecţiune tehnică. Îmi pare rău şi sper că nu se va repeta o astfel de situaţie”, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la Palatul Victoria, întrebat cum consideră că este gestionat, în prezent, domeniul Sănătăţii şi ce opinie are legat de comunicarea publică a unor evenimente precum cel recent de la Spitalul “Victor Babeş”.

Referindu-se la scandalul legat de evacuarea Spitalului Foișor și transformarea acestuia în spital suport-Covid-19, Kelemen Hunor a adăugat că, dacă o decizie nu poate fi pusă în aplicare în cinci ore, atunci trebuie pregătită cinci zile.

“Gestionarea sistemului este o altă problemă. Am avut discuţii ieri în coaliţie. Ar trebui, pe de o parte, o acţiune de foarte multe ori mai bine pregătită şi, dacă există o decizie care nu poate fi pusă în aplicare în cinci ore, atunci se pregăteşte cinci zile. Apropo de ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Foişor. Preocuparea cea mai importantă este să salvăm vieţi omeneşti. Responsabilitatea este asumată de colegii din USR pentru sănătate şi, cu toate că cu toţii avem un punct de vedere, nu comentăm public ceea ce se întâmplă mai mult decât este necesar şi suntem oameni responsabili şi suntem convinşi că vom putea trece cu atenţie, cu solidaritate şi cu responsabilitate peste acest moment”, a transmis Kelemen Hunor.

El a afirmat că nu se pune acum problema unor schimbări în Guvern, dar, dacă va fi luată o asemenea decizie, atunci aceasta va fi anunţată de către premierul Florin Cîţu.

“Nu se pune problema să facem acum schimbări. Ceea ce spuneau colegii mei ieri este legat de responsabilitatea colegilor de la USR-PLUS în domeniul sanitar, dar cu toţii avem pe lângă ei o oarecare responsabilitate. Când şi dacă se face o schimbare va fi anunţată o astfel de schimbare de prim ministru. Este prerogativul constituţional al primului ministru de a face astfel de schimbări şi de a anunţa. Dar sunt convins că avem o echipă guvernamentală puternică, responsabilă şi solidară”, a declarat Kelemen Hunor.

El a precizat că are încredere în Vlad Voiculescu că este în stare să gestioneze această situaţie.

“Am încredere în Vlad Voiculescu, am încredere că este în stare să gestioneze această situaţie, apar momente critice şi în momente critice ar trebui să comunice cu mai multă empatie şi deciziile trebuie să fie, de foarte multe ori, de o rapiditate ieşită din comun”, a mai spus Kelemen Hunor.

Raluca Dan