31.9 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024 - 12:04
No menu items!

Kamala Harris spulberă trei mituri: devine primul vicepreședinte femeie, de culoare, cu origini asiatice

spot_img

Kamala Harris a făcut istorie, sâmbătă, prin alegerea sa ca vicepreședinte al lui Joe Biden, devenind prima femeie, prima americană neagră și prima asiatică americană care a câștigat al doilea cel mai înalt birou din SUA, relatatează Reuters.

Harris, în vârstă de 56 de ani, este văzut pe scară largă ca un candidat evident la nominalizarea Partidului Democrat în 2024 în cazul în care Biden, care va avea 78 de ani la inaugurarea sa pe 20 ianuarie, va decide să nu încerce să obțină un al doilea mandat. Ea nu a comentat în mod public această speculație.

Edison Research și marile rețele de televiziune americane și-au proiectat sâmbătă victoria, pe baza rezultatelor finale neoficiale, chiar dacă președintele actual, republicanul Donald Trump, a promis să continue lupta în instanțe.

Senator american din California, Harris și-a făcut un stil din spargerea barierelor. A fost prima procuroare de district din San Francisco și a fost prima femeie de culoare din California care a fost aleasă procuror general.

Contextul său în justiția penală ar putea ajuta o administrație Biden să abordeze problemele egalității rasiale și a poliției după ce țara a fost măturată de proteste anul acesta. Se așteaptă ca ea să fie un consilier de vârf pentru nominalizările din sistemul judiciar.

Harris, ai cărei părinți sunt emigranți din India și, respectiv, din Jamaica, și-a propus să devină prima femeie președinte american când a concurat împotriva lui Biden și a altora pentru nominalizarea partidului lor din 2020.