2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:03
No menu items!

Justiția din Israel interzice supravegherea electronică a persoanelor infectate cu COVID-19

spot_img

Curtea Supremă a Israelului a ordonat, duminică seara, îngheţarea supravegherii pe telefoanele mobile de către serviciul de securitate internă Shin Bet a persoanelor contaminate cu noul tip de coronavirus, suspendând legislaţia ce ar permite utilizarea limitată a acestei urmăriri, informează luni dpa, informație preluată de Agerpres.

O astfel de legislaţie ar urma să fie votată “în cursul a cel mult câteva săptămâni”, se spune într-un comunicat al Curţii Supreme.

Supravegherea de către Shin Bet trebuie să înceteze începând de joi, se precizează în comunicat.

Supravegherea a fost autorizată la mijlocul lui martie printr-o ordonanţă de urgenţă a cabinetului tehnocrat condus de premierul Benjamin Netanyahu.

La acea vreme, în legislaţia israeliană erau întrunite criteriile pentru folosirea Shin Bet în scopuri stricte de securitate, inclusiv “asigurarea şi promovarea intereselor naţional vitale”, a informat preşedinta Curţii Supreme, Esther Hayat.

Însă o lovitură puternică la adresa dreptului constituţional la viaţă privată “nu trebuie luată cu uşurinţă” a adăugat ea. Şi aceasta pentru că a permite guvernului să folosească Shin Bet pentru a supraveghea cetăţeni care nu intenţionează să atace statul şi fără consimţământul lor “presupune o problemă serioasă”, a atenţionat ea.

O variantă potrivită care să respecte viaţa privată trebuie găsită cât mai curând posibil, a decis Esther Hayat.

Shin Bet a urmărit persoane contaminate pe telefoane mobile pentru a vedea cu cine au intrat acestea în contact înainte de a fi diagnosticate.

Şeful Shin Bet, Nadav Argaman, a declarat la mijlocul lui martie că serviciul de securitate era conştient de faptul că aceasta depăşeşte “actualele sale activităţi de contraterorism”. El a dat asigurări că “mecanisme de control” au fost puse în aplicare şi că un grup limitat de agenţi se va ocupa de o astfel de supraveghere.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a aprobat oficial implicarea temporară a Shin Bet, în scopul salvării de vieţi. 

Sursa foto: https://foreignpolicy.com/