3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:07
No menu items!

Justiția din Cehia ridică restricțiile pandemiei

spot_img

Cu efect imediat, cehii se pot bucura din nou de libertatea de mișcare și chiar pot călători în străinătate după ce interdicția de întâlnire publică a fost relaxată. Guvernul de la Praga a răspuns rapid la o decizie judecătorească, transmite Deutche Welle.

După ce tribunalul raional de la Praga a decis că restricțiile pentru prevenirea extinderii Covid-19 erau ilegale, guvernul ceh a renunțat la toate limitările impuse anterior de circulație în câteva ore, ceea ce însemna, de asemenea, redeschiderea frontierelor sale.

„Când a început această nebunie a coronavirusului, am fost blocat într-un sat mic din Boemia de sud”, a spus Krystyna Krause, un cineast polonez care trăiește de ani de zile la Praga. Ea vede că primii turiști ajung acolo, iar Zdena, coaforul ei se întoarce la muncă. “Nu mai sunt peruci! Trăiască libertatea! Trăiască turiștii”, se bucură Krystyna.

Cineastul Petr Jancarek, care l-a însoțit pe Vaclav Havel cu camera sa în timpul ultimilor trei ani ai vieții fostului președinte ceh, a rămas la Praga. “Timp de 30 de ani, jumătate de viață, nu aveam voie să călătoresc în Europa de Vest. Acest lucru a adus din nou amintiri din acea perioadă.” 

FAPTELE

  • La 23 aprilie, instanța raională din Praga a declarat ilegală patru dintre reglementările privind prevenirea răspândirii COVID-19 date de ministrul sănătății – două aveau libertate de mișcare limitată, două au restricționat comerțul cu amănuntul.
  • Acțiunea a fost introdusă în instanță de Ondrej Dostal, expert în legislație în domeniul sănătății. „Din punctul de vedere al statului democratic, am făcut din nou unele progrese”, a declarat jurnalul de afaceri Hospodarske noviny. „Aceasta a fost o manevră a guvernului, care a dorit, în mod evident, să evite plățile compensatorii”, a spus el.
  • Limitarea drepturilor de bază poate fi introdusă de guvern numai dacă acestea sunt în conformitate cu legislația din criza din Republica Cehă”, a afirmat judecătorul Stepan Vyborny, care a prezidat ședința de judecată.
  • Cabinetul premierului Andrej Babis a declarat starea de urgență pe 12 martie, urmând să rămână în vigoare 30 de zile; Parlamentul a prelungit-o până la sfârșitul lunii aprilie și a impus restricții, așa cum prevede legea cehă de criză.
  • Guvernul a retras aceste decizii. Ministrul Sănătății, Adam Vojtech, le-a reintrodus imediat, de data aceasta folosind calea legală privind protecția sănătății publice.
  • Ministrul Sănătății a anunțat că va depune o cerere de casare a verdictului.

Pe 24 aprilie, guvernul a decis să prezinte Parlamentului o prelungire a stării de urgență până la 25 mai. În aceeași zi, aproape toate restricțiile COVID-19 urmează să fie anulate – cu două săptămâni mai devreme decât a fost prezentat în urmă cu 10 zile.

Însuși premierul nu crede că deciziile recente vor avea un impact major, pentru că nu poate fi pusă în aplicare din cauza restricțiilor celorlalte state. 

Numai una dintre țările vecine, Austria, permite în prezent vizitatorilor străini, dar numai celor care depun un certificat care confirmă un rezultat negativ al testului SARS-CoV-2 din ultimele patru zile.

CITIȚI ARTICOLUL INTEGRAL AICI