13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:48
No menu items!

Jurnalistul Greenwald: Documente în domeniul spionajului provenind de la Snowden vor şoca

spot_img

Edward Snowden

Jurnalistul Glenn Greenwald, prin intermediul căruia Edward Snowden a făcut dezvăluiri despre sistemul de supraveghere cibernetic american, a afirmat pentru Telerama că mai multe documente secrete aflat în posesia sa şi care urmează să fie publicate, vor şoca, informează AFP.

„Intenţionez să public aceste documente până la ultimul”, avertizează Greenwald, adăugând că „ceea ce este mai rău abia va veni. Oamenii se obişnuiesc cu aceste dezvăluiri, dar există mai multe documente despre ceea ce colectează NSA şi despre modul în care face acest lucru care vor şoca”.

Avocat de profesie, Glenn Greenwald a colaborat în primăvara trecută cu fostul tehnician CIA Edward Snowden în vederea publicării unei serii de documente secrete care au deconspirat un sistem de supraveghere electronică de amploare creat de către Statele Unite.

Glenn Greenwald vorbeşte despre modul în care colaborează cu „jurnalişti din lumea întreagă, care vor să coopereze (cu el) în dosare referitoare la ţara lor” încă de la primele dezvăluiri.

„Din punct de vedere legal, nu mă pot mulţumi doar să le dau ceea ce îi interesează, pentru că m-aş transforma în sursă, iar justiţia ar putea să mă urmărească pentru tăinuire. Pot doar să fiu jurnalist şi atunci este necesar să contribui la anchetele lor, să semnez articolele împreună cu ei”, subliniază fostul avocat.

După demisia de la ziarul britanic The Guardian, el se consacră în prezent lansării unei new media finanţate de fondatorul eBay Pierre Omidyar.

„Între timp am recrutat circa 12 persoane, dintre care trei lucrează la Rio, cu mine. Nu căutăm doar jurnalişti de investigaţie specializaţi în domeniile securităţii naţionale şi libertăţilor publice, vom acoperi de asemenea domenii ca economia, ecologia sau sportul, iar ceea ce contează este filozofia muncii”, concluzionează Glenn Greenwald.

C.A.