20.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 22:29

Jurnaliștii, arhitecții și artiștii – indemnizație de 50% din pensia cuvenită. Guvernul nu este de acord

spot_img
  • UPDATE

Legea pensiilor speciale acordate jurnaliştilor nu este oportună, ca orice modificare legislativă de acest fel, iar jurnaliştii au în plus şi datoria morală să nu ceară un statut special, mai ales că ei au criticat atunci când alţii obţineau asemenea statut, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

“Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu. Cred că sunteţi de acord cu mine că nu este o variantă pe care să mizăm, nici dumneavoastră, nici noi. Există o datorie morală pe care, mai ales noi, ca jurnalişti – dacă-mi daţi voie să mă calific şi eu în această profesie – o avem pentru a nu cere un statut special. Îl criticăm sau l-aţi criticat de atâtea ori statutul special pe care l-au obţinut alţii, nu cred că este acum cazul să obţineţi un statut special sau să obţinem un statut special, că poate vreodată cineva mă mai angajează în presă”, a mai spus Suciu, fost jurnalist.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a vorbit, miercuri, despre eforturile financiare pe care le face Guvernul pentru a acoperi majorările salariale anunţate. În acest context, jurnaliştii l-au întrebat cum a fost receptată posibilitatea apariţiei unui alte legi care pune presiune pe buget, respectiv legea care conferă dreptul la pensii speciale unor categorii de jurnalişti.

Jurnaliştii, artiștii și arhitecții, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită. Așa prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Concret, proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor cu 207 voturi “pentru” şi 7 “abţineri”, modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Astfel, actul normativ adoptat prevede că “prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”, relatează Mediafax.

Potrivit Legii nr.8/2006, “cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării”, iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.

Legea nr 8/2006 prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

R.D.