10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:45

Jurnalist danez: Prietenul meu din copilărie este jihadist al Statului Islamic

spot_img

islamic-state-militant

Jurnalistul danez Jakob Sheikh a scris un reportaj incredibil despre prietenul său din copilărie, Amir, care s-a transformat dintr-un băiat empatic şi politicos într-un jihadist extremist, dispus să omoare oricând în numele lui Allah şi să-şi dea viaţa pentru gruparea teroristă Stat Islamic. Amir a accept ca jurnalistul să-i publice povestea în “Politiken”, sub protecţia anonimatului.

Jurnalistul danez Jakob Sheikh a scris un reportaj incredibil despre prietenul său din copilărie, Amir, care s-a transformat dintr-un băiat empatic şi politicos într-un jihadist extremist, dispus să omoare oricând în numele lui Allah şi să-şi dea viaţa pentru gruparea teroristă Stat Islamic. Amir a accept ca jurnalistul să-I publice povestea în “Politiken”, sub protecţia anonimatului.

“Amir a calculat că este nevoie de aproximativ 4 secunde de la la care un glonț iese dintr-un AK-47 până la momentul la care cel pe care-l consideră dușmanul său cade mort la pământ. Numără și tu. Este chiar destul de mult timp – mi-a spus a doua oară când ne-am întâlnit”, își începe jurnalistul povestea.

În lumea lui Amir, eroii sunt musulmanii suniţi extremişti, care luptă să transfome globul într-un Califat Islamic. Duşmanii sunt infidelii sau necredincioşii, care, în viziunea lui, “sunt nişte buruieni ce trebuie să dispară de pe faţa Pământului”.

Prima dată când Amir a numărat cele 4 secunde a fost într-o dimineţă friguroasa de martie în Aleppo  din nordul Siriei, când au fost atacaţi de forţele armate ale lui Bashar Assad. 10 persoane au fost ucise atunci. “„Îi mulţumeam lui Allah că au murit. Le loveam trupurile şi le murdăream cu propriul lor sânge. Sunt nişte animale care merită să moară, nişte câini, ştii? Îţi spun, eram cu adevărat fericit de fiecare dată când omoram un „rafidah” (denumire peiorativă pentru şiiţi). Simţeam o mare, mare bucurie.”, i-a spus Amir, jurnalistului.

„Eu şi Amir suntem prieteni din copilărie. Am crescut împreună în acelaşi cartier din vestul capitalei Copenhaga. Ne-am jucat în aceaşi curte, mergeam la fotbal împreună pe stadionul de pe strada Saxogade şi ne cumpăram gumă albastră cu abţibilde cu lupători americani de wrestling de la chioşcul de ţigări de pe strada New Carlsberg.”, scrie jurnalistul danez.

„Acum amândoi avem 27 de ani. Amir a fost născut cu câteva luni mai devreme decât mine. În copilărie aveam aceleaşi interese legate de sport şi jocuri pe calculator. Ca şi mine, Amir are o mamă daneză şi un tată pakistanez. Taţii noştri provin din aceaşi regiune din Pakistan, oraşul militar Rawalpindi ” explică el.

Amir şi Jacob au avut acelaşi trecut, au fost educaţi în aceleaşi instituţii şi la un moment dat vedeau lumea prin aceaşi ochi. Între timp lucrurile s-au schimbat radical, a descoperit jurnalistul după ce l-a întâlnit întâmplător pe Amir în cartierul din care proveneau: „Amir prietenul meu din copilărie a devenit un jihadist. Băiatul politicos şi plin de empatie a omorât în numele lui Allah. Eu în schimb m-am angajat ca jurnalist şi scriu despre oamenii ca el.” a explicit în reportajul său jurnalistul danez.

Amir a plecat în Siria, în noiembrie 2013, pentru că se simţea neputincios. Pe laptopul său din apartamentul cu două camere din Copenhaga, Amir a „săpat adânc” pe internet după materiale video cu războiul civil din Siria. În viziunea sa, peste tot era aceaşi poveste: Musulmani suniţi nevinovaţi sunt omorâţi, persecutaţi, violaţi, torturaţi şi mutilaţi în timp ce restul lumii stă şi se uită. Acelaşi lucru se întâmpla în Irak, Afghanistan, Gaza şi în Balcani.

La început avea sarcini uşoare: să livreze arme, apă şi generatoare pentru 25 de luptători. Mulţi dintre ei nu erau sirieni, ci danezi şi suedezi,  fapt cofirmat şi de serviciile secrete care au confirmat, anul trecut, că 100 de danezi au plecat să lupte în Siria, alături de Statul Islamic.

“În Siria avem un Califat acum, datorită Statului Islamic. Este datoria unui musulman să emigreze în ţara de origine. Sunt mii de musulmani acolo, şi Siria a devenit  o ţară frumoasă cu un stil de viaţa islamist. Oamenii pot să îşi trăiască viaţa în conformitate cu legile lui Allah”, i-a mai spus Amir prietenului său din copilărie, potrivit zf.ro.

Reportajul integral a fost publicat în engleză pe mashable.com.