15.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 20:10

Juncker, nemulţumit de repartizarea migranţilor: “Dacă vom continua în acest ritm vom termina în 2101”

spot_img

În ritmul actual al repartizării între statele membre, operaţiunile de distribuire a refugiaţilor în interiorul Uniunii Europene (UE) se vor încheia abia în 2101, a avertizat ironic, la Malta, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

“Nu sunt deloc mulţumit de ritmul repartizării”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă, joi, după reuniunea liderilor europeni la Valetta.

Mai puţin de 150 de persoane – dintre cele 160.000 pe care UE a hotărât să le transfere din Italia şi Grecia către alte state europene – au fost efectiv mutate în ultimele săptămâni, a declarat preşedintele CE.

“Dacă vom continua în acest ritm vom termina în 2101”, a adăugat el. “Trebuie să accelerăm şi sper că aşa se va întâmpla”, şi-a exprimat Juncker speranţa.

Statele membre UE s-au angajat să primească, în decurs de doi ani, 160.000 de refugiaţi – sirieni, eritreeni şi irakieni – provenind din Italia şi Grecia, din aşa-numitele “hotspots” – centre în care sunt triaţi refugiaţii de “imigranţii economici”, la sosirea pe teritoriul UE.

Cote obligatorii de refugiaţi au fost stabilite pentru toate statele UE, pentru o perioadă de doi ani. Statele trebuie să notifice treptat locuri imediat disponibile, în vederea organizării primelor transferuri.

Comisia a îndemnat în mai multe rânduri statele UE, în ultimele săptămâni, să facă mai rapid acest lucru, pentru ca mutarea azilanţilor să poată fi implementată.