4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 0:16
No menu items!

Juncker, încrezător că va deveni preşedintele CE

spot_img

Jean-Claude Juncker, sprijinit de o majoritate importantă de șefi de stat și de guvern creștin-democrați și socialiști

 O reprezentantă franceză va fi numită la președinția Consiliul de supervizare bancară de la BCE

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat “încrezător că va fi ales viitorul preşedinte al Comisiei Europene până la jumătatea lui iulie” într-un interviu acordat cotidianului german Bild, duminică, chiar dacă, potrivit cotidianului, Parisul se interpune proiectului său.

“În cadrul Consiliului European, o majoritate importantă de șefi de stat și de guvern creștin-democrați și socialiști mă sprijină”, a declarat Juncker, potrivit unui extras din interviu difuzat în avans de Bild, preluat de France Presse.

El a promis să “îi ralieze şi pe ceilalţi” în următoarele trei sau patru săptămâni. “Europa nu trebuie să accepte să fie pusă sub presiune”, a declarat fostul şef al Eurogrup, candidatul desemnat de conservatori în cadrul campaniei pentru alegerile europene, dar pe care un anumit număr de capitale europene nu-l doresc.

Printre acestea se numără Londra, Stockholm, Budapesta, dar și, potrivit Bild, guvernul francez. Parisul și-ar dori un francez în fruntea executivului european, conform jurnalului.

Preşedintele François Hollande i-a spus în această săptămână cancelarului Angela Merkel că are nevoie de un “semnal” în direcţia alegătorilor săi, după succesul Frontului Naţional (extrema dreaptă) la scrutinul de duminica trecută, scrie Bild. “El a făcut presiuni pentru un program de investiţii de amploare şi a pus pe masă (numele) fostului său ministru de Finanţe Pierre Moscovici”, continuă tabloidul.

Germanii îl preferă însă pe Juncker, potrivit unui sondaj realizat de Bild pe un eşantion de 500 de persoane în această săptămână. Dintre ei, 43 la sută sunt favorabili nominalizării sale, iar 34 la sută împotrivă.

După câteva zile de incertitudine, cancelarul s-a pronunţat vineri în favoarea lui Juncker.

C.A.