26 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 20:08
No menu items!

Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, acoperit cu bombe și proiectile neexplodate. Rusia transmite că va rămâne doar în sudul Ucrainei

spot_img

În ziua 73 de război în Ucraina, oficialii de la Kive anunță că jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi, este plin de mine sau proiectile neexplodate. Înalți oficlai ruși au declarat însă că Rusia ”va rămâne pentru totdeauna” în sudul Ucrainei. 

Premierul ucrainean Denis Şmigal, a declarat că circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt în curs de desfășurare eforturi diplomatice pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal din Mariupol, după ce mai mulți civili au fost evacuați din uzina bombardată. În plus, contraofensiva ucraineană la nord și la est de Harkov a obținut noi progrese și ar putea reuși să scoată orașul din raza de acțiune a artileriei rusești în zilele următoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Statele Unite anunţă însă un alt ajutor militar pentru Ucraina, de 150 de milioane de dolari în arme, echipamente şi provizii suplimentare. Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au subliniat vineri, într-o convorbire telefonică, angajamentul lor de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în Ucraina și au discutat despre eforturile de a oferi asistență de securitate Ucrainei, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

În schimb, Rusia a anunțat că va rămâne în sudul Ucrainei, conform unui înalt oficial parlamentar rus, Andrei Turchak, aflat într-o vizită la Herson, un important oraș ucrainean al cărui control total este revendicat de Moscova din martie.

După două luni şi jumătate de la recunoaşterea lor de către Rusia, autoproclamatele republici Donețk și Lugansk și-au numit ambasadori la Moscova.

E. Stan