30.2 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 16:29
No menu items!

Jumătate de milion de români rămân fără permise auto în câteva luni. Ce pași trebuie să urmeze

spot_img

Permisele de conducere a peste 450.000 de şoferi români nu vor mai fi valabile în următoarele luni, arată o analiză a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbare într-un timp foarte scurt, oficialii MAI face apel la posesorii de permise de conducere aflați în această situație să ceară preschimbarea documentelor înainte de expirarea valabilității administrative.

Pentru asta, trebuie să parcurgă următorii pași:
– să facă programare online pe site-ul www.drpciv.ro,
– să achite contravaloarea permisului de conducere, în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.)
– să pregătească documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere (act de identitate valabil – original, fișa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, dovada efectuării plății taxei).
– să se prezinte la sediu serviciului Permise conform programării.

„Reamintim faptul că cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.

Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat la Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5-15 zile). Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile.

După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.”, precizează oficialii MAI. 

Raluca Dan