8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:21
No menu items!

Jumătate dintre tinerii adulți din Europa locuiesc cu părinții lor

spot_img

LivingWithParents

Un studiu realizat în 28 de țări europene, a indicat că aproape jumătate dintre tinerii adulți din Europa locuiesc cu părinții lor, indicând un nivel record de dependență, cu implicații sociale și demografice sumbre pentru continent, notează The Guardian.

Conform studiului, procentul de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani care locuiesc încă cu părinții lor a crescut la 48% ( 36,7 de milioane) până în 2011, în tandem cu nivelurile de privațiuni și șomaj, care s-au accentuat pe parcursul a cinci ani de criză economică.

Potrivit datelor agenției UE Eurofound, obținute de The Guardian, puține țări sunt imune la acest fenomen care nu afectează doar țările mediteraneene împovărate de datorii. Cifrele indică creșteri semnificative ale numărului de tineri de peste 20 de ani care locuiesc cu părinții în țări precum Suedia, Danemarca, Franța, Belgia și Austria. În Italia, aproape patru cincimi (79 %) dintre adulții tineri locuiesc alături de părinți.

Țări precum Germania, Olanda, Irlanda și Marea Britanie au înregistrat însă, în aceeași perioadă scăderi ale numărului de tineri aflați în această situație, iar în Marea Britanie numărul acestora a scăzut de la 30% la 26%.

Aceste date subliniază situația dificilă a “Generației Y”, mai bine educată decât cea a strămoșilor săi, însă condamnată la perspective mai sumbre decât generația părinților, conform The Guardian.

Fenomenul tot mai accentuat al adulților care trăiesc alături de părinți a generat temeri cu privire ratele natalității și la cele demografice într-un continent aflat în curs de îmbătrânire.

Tendința de dependență de părinți, susțin autorii studiului, nu poate fi explicată doar prin creșterea numărului de persoane care studiază pentru o perioadă mai mare a vieții, în condițiile în care milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani trăiesc în aceeași casă cu părinții.

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, această cifră a crescut cu cinci puncte procentuale ajungând la 26%, în timp ce proporția de bărbați este în creștere cu trei puncte procentuale la 34%. Chiar și printre cei care au un loc de muncă, cifra totală a crescut cu un punct procentual până la la 34%.

Cercetarea Eurofound constată, de asemenea, că 49% dintre toți adulții tineri din Europa trăiesc în case care se confruntă cu privațiuni. În 2011, 27% dintre tinerii adulți se confruntau cu un “nivel mediu” de privațiuni, adică nu puteau înlocui mobilierul uzat, nu-și puteau invita prietenii în vizită și nu-și puteau permite un concediu anual.

Pe de altă parte, peste o cincime (22%) se confruntă cu “privațiuni grave” și au dificultăți în a-și încălzi casa sau a-și cumpăra haine noi, o cifră în creștere cu șase puncte procentuale din 2007.

C.A.