25.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 15:35
No menu items!

Julian Assange negociază azilul lui Edward Snowden în Islanda

spot_img

Julian Assange negociază azilul lui Edward Snowden în Islanda
foto: cnn.com

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange a afirmat miercuri că se află în contact cu reprezentanţi ai lui Edward Snowden, sursa scurgerilor de informaţii despre unele programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, pentru a-l ajuta pe fostul technician CIA să obţină azil politic în Islanda, transmite AFP.

Fără să precizeze dacă a vorbit direct cu americanul refugiat de pe 20 mai mai în Hong Kong, Assange a declarat că este „în contact cu echipa de reprezentanţi ai lui Snowden”, adăugând că sunt  „în procesul de a negocia azilul său în Islanda”.

Assange, al cărui site, WikiLeaks, a publicat în 2010 sute de mii de documente secrete americane transmise de analistul Bradley Manning, a făcut aceste declaraţii într-o teleconferinţă de presă susţinută de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat în urmă cu un an.

Întrebat dacă Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), ar putea să ajungă în deplină securitate în Islanda, Julian Assange a răspuns că „toate persoanele implicate analizează aceste chestiuni”.

Echipele noastre din Islanda au fost în contact direct cu reprezentanţii lui Snowden şi cu guvernul islandez”, a subliniat el.

Guvernul de la Reykjavík a recunoscut miercuri că a purtat „discuţii neoficiale’”cu un reprezentant al lui Snowden.

Assange şi-a exprimat „simpatia personală faţă de Snowden şi Manning”.

Julian Assange s-a refugiat în urmă cu un an în ambasada Ecuadorului la Londra unde a obţinut azil politic pentru a evita extrădarea în Suedia din cauza unor acuzaţii de agresiune sexuală şi viol pe care le-a negat constant.

C.I.